Реєстрація /

Купівля та оренда приміщення під магазин: на що звертати увагу?

Щоб купити або орендувати приміщення під магазин, фахівці радять звернути увагу на ряд чинників, які впливатимуть на прибуток. Портал «Столична нерухомість» 100realty.ua з'ясував, як вигідно купити або орендувати приміщення для магазину.

Вірне розташування

Від того, де буде знаходитися магазин, залежить прибуток власника.

«Для того, щоб вигідно купити або орендувати приміщення для розміщення магазину необхідно прорахувати рентабельність бізнесу, враховуючи місце розташування, інфраструктурні потоки потенційних покупців», – радить Генеральний директор АН «Благовіст» Олена Бібєрова.

Хороший варіант розміщення магазину - в складі житлового комплексу. Це забезпечить потік постійних покупців, які будуть ходити, наприклад, «в магазин біля дому». Цей формат буде актуальним завжди. До того ж це ще й спосіб сформувати пул постійних клієнтів, в незалежності від формату магазину.

На сьогоднішній день забудовники пропонують для покупки приміщення різної площі та часто з вільним плануванням, тому його без проблем можна облаштувати, виходячи з формату магазину. Вигідно купувати такі площі на стадії будівництва у надійних забудовників.

Стаття по темі: Карантинні вимоги – як відкрити магазин та не попасти під штраф

Також вдалими місцями вважаються ті, де приміщення розташовані біля станцій метро, особливо, якщо потік пішоходів проходить повз або поруч. Експерти радять кілька днів, а краще тижнів поспостерігати, який потік потенційних покупців, як вони себе ведуть, куди заходять, на що звертають увагу. Це робити краще власнику, щоб адекватно оцінити потенціал місця.

Варто звернути увагу на конкурентів, які знаходяться поруч. Якщо товари схожі, тоді потрібно буде думати, чим здивувати покупця і яку вигоду йому запропонувати.

Також важлива наявність парковки. Покупці повинні без проблем знайти місце, де вони можуть залишити своє авто безкоштовно. Якщо з цим будуть труднощі, то покупці, швидше за все, виберуть місце, де цієї проблеми немає.

Правильна документація

Купуючи або орендуючи приміщення особливу увагу потрібно приділити документам на приміщення.
«Потрібно звертати увагу на цільове призначення приміщення. Воно повинно мати призначення: «для будь-якого виду діяльності», – каже Олена Бібєрова.

Також вона рекомендує, в разі оренди приміщення, завжди домовлятися про умови здійснення ремонту, можливості надання орендних канікул та інше.

Читайте також: Як буде розвиватися ринок офісної нерухомості після локдауна: прогнози, орендні ставки, попит в 2021 році

Ціни

Купівля та оренда приміщення під магазин

Що стосується цін, то ставки і вартість залежить від місця розташування і площі об'єкту:

  • у центрі Києва вартість кв. м в продажу в середньому становить 2000-5000 дол./кв. м.;
  • у районах, наближених до центру, ціна сягає близько 1500-2500 дол./кв. м.;
  • на Лівому березі Києва і у віддалених районах Правого берега (Голосіївський, Солом'янський, Святошинський) бюджет покупки комерційних приміщень становить 500-1500 дол./кв. м.

У центральних районах Києва з високим потоком людей ціна оренди може варіюватися від 25 дол./кв. м/міс. У спальних районах – близько 15 дол./кв. м/міс

Найпопулярніші площі для покупки і оренди магазинів, за даними АН «Park Lane» – від 30 до 1000 кв. м.

Експерти також говорять про те, що сьогодні хороший період, коли власники приміщень готові йти на поступки. Через пандемії пропозиція виросла і відповідно ціна відразу відреагувала на зниження попиту.

Читайте також: Купівля паркомісця в Києві: вигідно чи ні?

У той же час за останні місяці активність бізнесу зросла і можливо, що в найближчому майбутньому ціни почнуть зростати.

Источник