Реєстрація /

Купити землю під будинок в Києві і області: продавці готові знижувати ціну

Ціни на землю в столиці і Київській області знизилися і продавці готові торгуватися

Якщо ви вирішили купити землю під будинок, то зараз саме час. Ціни на землю в столиці і Київській області знизилися і продавці готові торгуватися.

Портал столичної нерухомості 100realty.ua вирішив з'ясувати, які зараз ціни, особливості та юридичні моменти при купівлі земельної ділянки під будинок в Києві і області.

Популярні райони і ціни на землю в Києві та Київській області

Осінь – час, щоб вигідно купити землю в Києві і області під будинок. Сезон закінчується і продавці готові на взаємовигідні умови угоди. За словами Олени Бібєрової, Генерального директора АН «Благовіст», розмір торгу досягає 10-20%.

Пропозиція земельних ділянок в Києві обмежена. Особливо це стосується центральної частини міста. На сьогоднішній день найчастіше шукають землю в Печерському районі, нецентральной частини Шевченківського, на Сирці, Дорогожичах, Нивках. Найчастіше купують з будинками під знос. Це також можуть бути садові ділянки на Осокорках.

Вартість земельних ділянок в столиці в середньому становить 2000-3000 дол/сотка. Пропозиція землі під забудову в Києві та Київській області досить широка.

Аналітика по темі: Огляд ринку приватних будинків Києва: липень - вересень 2018 р.

«Найбільшою популярністю користується земля в 20-ти кілометровій зоні від столиці. Найбільш затребувані напрями – Обухівський, Житомирське, Одеське. Також цікаві покупцям Києво-Святошинський, Броварський, Бориспільський, Вишгородський райони. Купити земельну ділянку недалеко від Києва можна від 1000 дол./сотка. При цьому на вартість буде впливати місце розташування, наявність комунікацій або можливість їх без проблем і великих витрат підвести до ділянки, цільове призначення», – каже Олена Бібєрова.

Які документи вимагати від продавця землі в Києві

За останні роки покупцям полегшили життя і надали доступ до баз даних, в яких можна дізнатися історію об'єкта нерухомості.

«В Україні вже досить добре працюють загальнодоступні ресурси, зокрема, Реєстр прав на нерухоме майно, Державний земельний кадастр, Реєстр судових рішень і інші. У них можна самостійно перевірити більшу частину зведення про цікавить земельній ділянці. Доступ платний, але помірно. Тим більше ці ресурси доступні online», – говорить Олександр Бородкін, партнер ЮФ «Василь Кісіль і Партнери».

У згаданих реєстрах повинні відображатися поточні відомості про зареєстровані права, їх обтяження та інші подробиці про ділянку землі під будівництво.

«З того, що зазвичай складніше перевірити самостійно, ми радимо запитувати у продавця і досліджувати історію придбання ділянки, бажано якомога глибше - аж до його приватизації. Встановлений загальний строк позовної давності – 3 роки, але деякі історичні недоліки можуть відгукнутися і з давніших часів: порушення при приватизації, відчуження без згоди подружжя, порушення вимог земельного мораторію при продажу, розподілі, зміні цільового призначення та інші питання», – радить г-н Бородкін.

Аналітика по темі: Огляд ринку приватних будинків в передмісті Києва: липень - вересень 2018 р.

Важливо розібратися в містобудівному регулюванні за місцем знаходження ділянки землі під будинок в Києві. В ідеалі подивитися детальний план території. За його відсутності – генеральний план населеного пункту. Важливо розібратися і розуміти, чи є можливість завести на ділянку землі в Києві необхідні комунікації: електрика, вода, газ, каналізація та інше. Особливо важливе це питання, якщо земля формально знаходиться за межами населеного пункту.

«Взагалі, починати нове будівництво на раніше незабудованій ділянці досить складно. Я б радив звертатися до юристів при проведенні такої операції, навіть якщо мова йде про приватний будинок. Підводних каменів може бути досить багато, потрібен досвід роботи за такими угодами, щоб все врахувати і передбачити», – попереджає експерт.

Купити землю під будинок в Києві – які ризики

За словами експертів, існує багато різних ризиків при купівлі ділянки під будинок землі в Києві нівелювати які досить складно.

Ризики при покупці землі під будинок в Києві

  • невідповідний цільове призначення,
  • відсутність безпосереднього доступу до суспільних дорогах і вулицях,
  • обтяження,
  • обтяження,
  • забруднення,
  • майно третіх осіб на ділянці, особливо, якщо таке майно ще й має свої особливості, наприклад, дитячий майданчик, громадська каналізація або артезіанська свердловина,
  • відсутність детального плану території або, ще гірше, не випадково передбачуваного використання ділянки з існуючим ДПТ,
  • зелені насадження, якщо стосовно них є спеціальне регулювання: полезахисні смуги, громадські парки і сквери, наприклад;
  • порушення при приватизації ділянки або попередніх угодах з ним;
  • існуючі суперечки, в тому числі податкові та багато інших.

Бувають також випадки, коли держава видає право власності на землю під будинок в Києві, а через час реєстрація стає нелегальною.

«Варіацій на цю тему багато. Найчастіше на практиці зустрічаються підстави, які умовно можна розділити на три категорії: 1) порушення відповідним органом влади порядку передачі земельної ділянки (наприклад, порушення процедури прийняття рішення місцевою радою, порушення порядку продажу земельної ділянки з аукціону); 2) порушення самим власником землі порядку передачі земельної ділянки (наприклад, надання недостовірних даних); 3) специфіка самого земельної ділянки (наприклад, відповідну земельну ділянку взагалі не міг бути переданий у приватну власність)», – наводять приклади в Юридичній конторі «Спектор».

Реєстрація права власності при купівлі землі під будинок в Києві

За словами експертів, з 2013 року порядок реєстрації земельних ділянок та прав на них досить одноманітний і формалізований. Існує електронний реєстр, доступ до якого мають кваліфіковані реєстратори і нотаріуси. Шахрайство або ймовірність помилки на цьому етапі фактично зведені до нуля.

Етапи реєстрації права власності при купівлі землі під будинок в Києві (визначені в ст. 18 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»)

  1. Реєстратор бере документи і формує заяву і реєструє його в базі даних;
  2. Створення скан-копій документів і їх розміщення в Державному реєстрі прав;
  3. Перевірка документів;
  4. Прийняття рішення про державну реєстрацію прав;
  5. Відкриття розділу в Державному реєстрі прав та/або внесення у відкритий розділ або спеціальний розділ Державного реєстру прав відповідних відомостей про речові права на нерухоме майно та їх обтяження, про об'єкти та суб'єктів цих прав;
  6. Формування витягу з Державного реєстру прав про проведену державну реєстрацію прав для подальшого використання заявником;
  7. Видача/отримання документів за результатами розгляду заяви.

Будівництво на землі з невідповідним цільовим призначенням

Щоб заощадити деякі купують землю в Києві та Київській області з цільовим призначенням, яке не підходить для зведення будинку, і не оформляючи документи, починають роботи, що вже є порушенням.

Таке будівництво вважатиметься самовільним згідно ст. 376 Цивільного кодексу України. Тому побудувавши будинок, наприклад, на сільськогосподарської землі оформити право власності на нього неможливо.

Стаття по темі: Як узаконити самовільне будівництво в Україні у 2018 році: список документів і терміни

«Право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно», – кажуть в юридичної конторі «Спектор».

Юристи також додають, що крім того, можливо, що доведеться заплатити штраф до 425 гривень, чиновники можуть відмовити в наданні документів, потрібних для будівництва, наприклад, технічних умов. ДАБІ може не дозволити починати будівництво, анулювати дозвіл на виконання будівельних робіт. Можуть пред'явити претензії також треті особи, наприклад, власники сусідніх ділянок.

«Само по собі цільове призначення не стільки забороняє будівництво, скільки визначає тип можливої побудови на таких землях. Потрібно дивитися в кожному окремому випадку. Наприклад, на землях для садівництва будують садові будинки, на рекреаційних землях - будинки відпочинку і санаторії, на землях комерційної забудови - готелі та апартаменти, і інше. Іноді у використанні будинку на ділянці з такими цільовими призначеннями можуть бути певні обмеження, наприклад, в частині реєстрації в ньому постійного місця проживання, в тарифах на підключення до комунальних мереж та інше», – каже Олександр Бородкін.

Источник

Теґи