Реєстрація /

Як орендувати приміщення, якщо воно належить державі

Тепер є «онлайн магазин оренди державного майна»

Взаємини з державою часто сприймаються як проходження дев'яти кіл пекла. Це стосується практично всіх сфер життєдіяльності українців і можливість взяти в оренду приміщення також не була винятком. Однак прийняті в 2020 році зміни до відповідного закону зламали старі схеми та відкрили доступ усім бажаючим до величезної кількості об'єктів нерухомості, які здають держпідприємства.

У держави є тисячі приміщень по всій країні: це і заводи з величезними цехами, і адміністративні будівлі. Найчастіше вони знаходяться в центральних частинах міст. Однак ще частіше вони використовуються неефективно, якщо не простоюють зовсім і не тягнуть гроші з бюджетів на утримання.

Що ж змінилося?

Як орендувати приміщення, якщо воно належить державі

Адже як було раніше: орендувати якесь приміщення у держпідприємства могли грубо кажучи «обрані». Формально держорган друкував оголошення в газеті, про те що нерухомість можна взяти в оренду, а отримував об'єкт тільки той у кого були зв'язку в тих чи інших органах. Тепер же це припинено на законодавчому рівні. Домовитися більше ні з ким, оскільки вся процедура перейшла в онлайн і стала доступна абсолютно всім. Згідно із законом, державні підприємства, органи місцевої влади зобов'язані здавати об'єкти в оренду через електронні аукціони «Прозорро.Продажі».

Вам більше не потрібно ходити по різних кабінетах і шукати кінці, як би отримати приміщення в користування. Новий закон виключає необхідність спілкування з чиновниками і відповідно всі договорняки.

Що стосується плати за квадратний метр, то ви заплатите саме ту суму, яку готовий платити ринок. Не потрібно нічого доплачувати, так як законом повністю виключається корупційна складова.

Всі пропозиції зібрані на одному ресурсі, з чітким описом і умовами оренди. Грубо кажучи, тепер є «онлайн магазин оренди державного майна».

Тут можна знайти пропозиції на будь-який смак і бюджет: від приміщення в історичній будівлі в центрі Львова до невеликої площі під кофеавтомат на вокзалі або терміналі D в аеропорту «Бориспіль».

Крім того, більшість приміщень з вільним цільовим призначенням, з дозволом на ремонти, дозволом на суборенду.

Цією можливістю вже скористалися десятки українців. Наприклад, не так давно з молотка пішов один з покинутих павільйонів ВДНГ в Києві. Переможцем аукціону став освітній проект mOre. Договір підписано на 13 років, павільйон буде відреставровано і столиця незабаром отримає ще один освітньо-розважальний майданчик.

Для кого відкрилися можливості?

Як орендувати приміщення, якщо воно належить державі

Наприклад, ФОП, який шукає бюджетний варіант для відкриття кав'ярні недалеко від метро в Києві або салону краси; або ж мережа аптек, яка планує розширюватися і шукає нові приміщення. Для останніх, до речі, з'явилася можливість орендувати приміщення в поліклініках або при лікарнях. Якщо раніше це ніша була закрита і розподілена «між своїми», то тепер відкритий доступ, здорова конкуренція і ринкова ціна. Також є багато пропозицій оренди приміщень в регіонах, наприклад офіс в Житомирі.

Також є чимало пропозицій оренди складських приміщень. Нагадаємо, що раніше експерти на ринку нерухомості говорили про брак таких пропозицій.

Новий закон про оренду державного та комунального майна не просто полегшив життя орендарям, а й відкрив нові можливості для розвитку малого та середнього бізнесу, який тільки запускається або вимагає розширення.

Источник