Реєстрація /

Популярні квартири: що зараз цікавить покупців житла?

«Компактність» – актуальний тренд на ринку.

Одні квартири купують дуже швидко, інші продаються досить довго. Які зараз квартирні тренди на київському ринку нерухомості, попит і пропозиція, з'ясовував ІАП «Столична нерухомість».

Популярні площі і планування

За словами експертів ринку, на сьогоднішній день найбільший попит спостерігається на квартири невеликих площ, це обумовлено обмеженою купівельною спроможністю інвесторів.

«Найбільш затребуваними на ринку первинної нерухомості Києва залишаються квартири з компактними планувальними рішеннями. У зв'язку зі зниженням рівня доходів населення простежується тенденція до зменшення бюджету покупки. Відповідно, покупці шукають варіанти квартир без надлишкових площ – без габаритних балконів і терас, з невеликими, але зручними холами. У Києві, переважно, затребувані однокімнатні квартири площею до 45 кв. м, двокімнатні – площею 60-65 кв. м, трикімнатні – до 90-95 кв. м», – говорить Анна Лаєвська, керівник аналітичного департаменту девелоперської компанії «Інтергал-Буд».

З нею погоджується Оксана Голобородько, директор департаменту продажів Української Державної будівельної корпорації «Укрбуд».

«Традиційно, найбільшим попит – на одно-двокімнатні квартири площею від 40 до 60 кв. м. Житло, умовно кажучи, розраховане на сім'ю: тато-мама-дитина. Частка таких продажів близько 80%», – говорить вона.

За останній рік збільшилася також частка малогабаритних квартир, площею до 35 кв. м, є і зовсім компактне житло – близько 17 кв. м.

Поява такої пропозиції, пов'язана також з попитом зі сторони покупців. «Тривалий економічний спад і постійний ріст комунальних тарифів змушують архітекторів і забудовників переглядати підходи до проектування. Трендом 2016 року стали компактні планування – від 25 до 35 кв. м», – говорить Анна Лаєвська.

«Ця тенденція – це адекватна реакція на запити ринку. Якщо узагальнити покупців, серед яких популярне таке житло, а це «усвідомлені одинаки», сім’ї, змушені жити в умовах обмеженого простору, то їх 5-7% від загального попиту. При цьому найдоступніше житло сьогодні продається найшвидше. Інше питання – комфорт такого житла. Проектуючи квартиру маленької площі, необхідно при цьому запропонувати максимально зручне планування з наявністю всіх необхідних функцій. Це грамотне зонування квартири, відсутність неефективних квадратних метрів», – зазначає Олександр Попов, директор проектної групи «Архіматика».

Експерти додають, що покупців найбільше цікавлять квартири класичної форми, коли кімнати більш-менш квадратні. За наявності вибору не купують квартири, де є гострі кути, колони, довгі, нефункціональні коридори.

Локація має значення

Навіть найкраще планування квартири може бути не затребуване в будинку, який розташований у віддаленому районі міста з поганою транспортною розв'язкою. Відповідно, будинки поблизу зручних транспортних артерій та станцій метро найбільш популярні, тому в таких районах будується найбільше житла.

За даними Головного управління статистики Києва, у першому півріччі 2016 року найбільше було побудовано квартир в Солом'янському районі Києва – 29% від загальної кількості. Далі ідуть Печерський і Голосіївський райони – по 16,5%. Також серед районів, де побудовано найбільше квартир – Шевченківський (13,6% від загального числа).

«Для покупців квартир економ- і комфорт-класу важливими факторами є наявність розвиненої інфраструктури та хороша транспортна доступність. Також бажано, щоб комплекс розташовувався поблизу зеленої зони або парку, де можна буде відпочити і провести час з дітьми», – каже Лаєвська.

При цьому вільних ділянок в центральній частині міста залишилося небагато і з часом забудова переміститься у периферійні райони. «У центральних районах Києва не так багато вільного простору для забудови. Думаю, що тенденція найближчих років – значне зменшення будівельних майданчиків в центрі столиці», – говорить Голобородько.

Цікаві квартири

Серед покупців квартир на вторинному ринку, за даними агентства нерухомості «Благовіст», найбільший попит – на 1-3-кімнатні квартири вартістю 50-100 тис. доларів. Цей ціновий сегмент становить близько 47% від загального обсягу договорів. При цьому найактивніше продаються квартири площею 45-65 кв. м.

Далі за популярністю у покупців – квартири невеликою площею і за ціною до 50 тис. дол. Частка договорів з такими об'єктами близько 30-35%. Швидше у цьому ціновому сегменті з ринку «йдуть» квартири, площею до 35 кв. м, часто це «гостинки».

Щодо місця розташування, то, за інформацією АН «Благовіст», для покупців важливим є якість будинку, тому на досить недешеві квартири на лівому березі в нових комфортних для проживання житлових комплексах є не менший попит, ніж на житло у центральних районах міста.