Реєстрація /

«Територія гідності»: українці активно голосують за проекти

Голосувати можна до кінця місяця

Розпочалося голосування за найкращий проект реконструкції центру столиці та створення музею Революції гідності і меморіалу героям Небесної сотні. На сайті конкурсу вже можна зробити свій вибір. Незважаючи на достатньо маленьке розширення зображень проектів, українці активно голосують за вподобані архітектурні пропозиції. За першу добу проголосувала понад тисяча осіб.

ІАП «Столична нерухомість» зробив вибірку трьох проектів у кожній номінації, які поки що найбільше сподобалися українцям.

Нижче показані проекти, що зібрали найбільше голосів за добу в номінації «Меморіалізація подій Революції гідності та увічнення пам'яті героїв Небесної сотні» на вул. Інститутській. Загалом на сайті в цьому розділі можна переглянути 86 архітектурних проектів.

Проект №1 – «Шрам». Меморіал розташовується всередині пагорба і символізує шрам, як нагадування про боротьбу і заподіяний біль. «Шрам» бере початок на вулиці Інститутській і тягнеться до місця, де планують розмістити Музей Майдану.

Проект №2. Стовп з 100 променів світла, які символізують загиблих під час Революції. Меморіал виконує одночасно роль вхідної групи в Музей Майдану. 

 

Проект №3. По всій території Меморіалу пропопнують розташувати знаки місцб загибелі людей, місць головних подій і будівель Революції. Кульмінаціею проекту є вулиця Інститутська з парком і Меморіалом героїв Небесної сотні.

Ось трійка проектів багатофункціонального музейного комплексу «Музей свободи/Музей Майдану», набравших більше всього голосів. Загалом в цій номінації представлено 24 проекти.

Проект №1. Територія спланована як відкритий громадський просітр з входом в Музей Небесної сотні.

 

Проект №2. Проект передбачає вільний простір, місце для зібарнь людей чи просто для рохдумів. Місце «не тисне» трагізмом, але змушує подумати про минулі події. Всього в проекті дві складові. Перша – не заповнене нічим місце для роздумів, площ. Друга – спрямовує туди, де можна посидіти чи пройтися. Ці складові ведуть до Музею Майдана.

Проект №3. Меморіал створює образ щита, елементу захисту під час подій Революції Гідності. Коло зі щитів піднімає землю, ніби вивільняючи енергію.

 

Є і проекти, які найбільше сподобалися, в номінації «Український дім і Європейська площа». Для голосування тут представлено 9 проектів.
Проект №1. Площа має стати вільною від монументів, символізуючи, що людина найвища цінність у європейській цивілізації. Територія біля Українського дому буде облаштована терасами, на яких можна буде сидіти.

Проект №2. Меморіальна частина реалістично відображає події Революції. Ліворуч і праворуч від центрального входу розміщені фрагменти наметового містечка, барикад, місць зігріву на Майдані і т.д. В центрі розташована «йолка» – символ Євромайдану, з якого все розпочалося.

Проект №3. Фасад Українського дому не міняється. Бруківка різних кольорів вказуватиме на місця розташування барикад. Пріоритет надано пішоходам. Пам'ятні елементи розміщені по всій території з вказанням імен героїв Небесної сотні. 

Нижче – проекти, які набрали найбільше голосів у номінації «Громадський простір Майдану і центрального ядра Києва». Тут представлені 29 проектів.

Проект №1. Автори пропонують повернути на поверхню ріку Хрещатик, яка колись протікала по головній вулиці столиці, а в 1830 році її сховали у колектор. По обох берегах ріки пропопнують створити набережні і парк. 

 

Проект №2. Хрещатик і центральну площу пропонують зробити пішохідною, а підземний простір під Хрещатиком перетворити на автомобільний тунель від Богдана Хмельницького до вулиці Інститутської. У центрі хочуть розмістити меморіал «Серце Європи», який має об'єднати дві площі. Крізь меморіал люди зможуть вільно проходити, відчуваючи себе частиною цього символу.

 

Проект №3. Фонтанний комплекс з мультимедійними елементами. Пропопнується створити «сухий фонтан» з водними потоками, але які не потребують басейну. Струмені води символізують чистоту і пам'ять про загиблих героїв.

Можна такоже проголосувати і за пам'ятник героям Небесної сотні. Тут пропонується до розгляду 13 проектів. Ось ті, які на сьогоднішній день найбільш цікаві українцям:

Проект №1. Стовп зі 100 променів світла, який символізує загиблих під час Революції. 

Проект №2. Елементи меморіалу у вигляді альфи, яка об'єднує елементи пам'ятника та символізує духовне начало. Плити з отворами, в які вмонтовано світло і плити з іменами героїв передають атмосферу тих днів. Журавлі, які рвуться в небо символізують героїв Небесної сотні.

 

Проект №3. Проект називається «Небесні серед нас». Пропонується встановити на дахах «духовні мітки-скупльптури», які нагадують про трагічні події. При цьому не створюється «цвинтар» у центрі столиці, а навпаки одухотворюється простір.

Загалом на участь у конкурсі подано 478 заявок з 40 країн світу. Найбільше проектів представили українські архітектори – 385, на другому місці – Німеччина з 15 проектами, і на третьому – Іран та Іспанія, від представників цих країн надійшло по 6 проектів.
Нагадуємо, що проголосувати за вподобаний проект можна до 1 травня 2015 на сайті demos.org.ua.