Реєстрація /

Де в столиці гостювати добре? Рейтинг готелів Києва

Залучивши спеціалістів, ІАП «Столична нерухомість» визначив найкращі готелі Києва.

В ці дні два роки тому готельні оператори ледь не по всій Україні, а особливо в Києві активно готувалися до прийому гостей, які, як очікувалося, приїдуть у нашу країну на «Євро-2012», і згодом часто відвідуватимуть її, а отже забезпечуватимуть хороший відсоток заповнюваності тим таки готелям.

Одні в цей час думали над тим, як обґрунтувати підняття цін ледь не до космічних показників, інші над тим, як покращити сервіс, ще одні завершували останні приготування перед відкриттям готелю. Ті ж хто не встиг з відкриття до «Євро-2012» просто кусали собі лікті.

Крах надій

Та, як з’ясувалося згодом, велике футбольне свято не виправдало сподівань готельєрів, адже і під час чемпіонату в багатьох готелях були вільні місця, і після його завершення потік туристів в Україну суттєво не збільшився. Тоді як пропозиція розміщень у готелях виросла, а отже, середні показники заповнюваності, а відтак і фінансової успішності готельних операторів знизилися.

Чому так відбулося? Експерти називають чимало причин, але основні з них дві – неправильний аналіз потреб туристів, який призвів до будівництва не бюджетних (2- і 3-зіркових), а дорогих (4- і 5-зіркових готелів). А також «хронічна» проблема українських готелів – завищені ціни, що також відбиває бажання в туристів відвідувати саме Україну, а ті які все-таки їдуть до нас вибирають для себе альтернативні варіанти проживання (та ж подобова оренда апартаментів).

Хто і як вибирав найкращих

Та разом з цим є приклади готелів у Києві, які незважаючи на негативні тенденції, змогли забезпечити собі доволі успішне (наскільки це можливо в нинішніх умовах) функціонування. Щоб зясувати, які саме це готелі ІАП «Столична нерухомість» опитав фахівців, а також проаналізував відгуки туристів і створив своєрідний рейтинг столичних готелів.

В опитуванні взяли участь експерти компаній DTZ, ArtBuild Hotel Group, які назвали свою трійку готелів. Своєрідним «додатковим» показником була позиція названих готелів у рейтингу популярного сервісу бронювання готелів по всьому світу booking.com. Ми оцінювали позицію готелю на booking.com лише з вибірки згаданих експертами готелів (на booking.com максимально можлива оцінка для готелю 10, при однаковій оцінці вище місце посідав той готель, який отримав більше відгуків користувачів).

У загальному рейтингу за перше місце ми нараховували 10 балів, за друге – 5, за третє – 3.

5-зіркові готелі:

Назва готелю

Оцінка DTZ, місце

Оцінка ArtBuild Hotel Group, місце

Оцінка туристів (Booking.com), місце

Загальний рейтинг, бали

Hyatt

1

1

3 (9,1, 81 відгук)

23

Fairmont

3

-

1 (9.1, 223 відгуки)

13

Intercontinental

2

2

-

10

«Прем'єр-палас»

-

3

2 (9.1, 204 відгуки)

8

Коментар фахівця про переможця категорії

Олексій Євченко, керуючий партнер компанії ArtBuild Hotel Group:

«Hyatt Regency Kiev можна назвати найуспішнішим готелем у Києві: при досить високій вартості номерів, залишається висока заповнюваність готелю. Він також тримає «пальму першості» щодо якості обслуговування. Вдале місце розташування і правильно реалізована готельна технологія збільшують лояльність гостей і працюють на створення бази постійних клієнтів».

4-зіркові готелі:

Назва готелю

Оцінка DTZ, місце

Оцінка ArtBuild Hotel Group, місце

Оцінка туристів (Booking.com), місце

Загальний рейтинг, бали

Radisson Blue

1 место

1

2 (8,5)

25

Holiday Inn

2

2

3 (8,4)

13

«Воздвиженський»

-

3*

1 (8,8)

13

«Діарсо»

-

3*

-

3

Mirrors

3

-

-

3

*На думку ArtBuild Hotel Group, готелі «Воздвиженський» і «Діарсо» розділили третю позицію

Коментар фахівця про переможця категорії

Олексій Євченко, керуючий партнер компанії ArtBuild Hotel Group:

«Radisson Blu на Ярославовому Валу – перший готель під міжнародним брендом в місті Києві, який досі підтримує дуже хороші якість і рівень сервісу, постійно розвивається з точки зору просування і позиціонування себе, має хороші показники заповнюваності при досить високій вартості номерів на добу. Також відіграє свою роль вдале місце розташування готелю».

3-зіркові готелі:

Назва готелю

Оцінка DTZ, місце

Оцінка ArtBuild Hotel Group, місце

Оцінка туристів (Booking.com), місце

Загальний рейтинг, бали

IBIS

1

2

1 (8,3, 671 отзыв)

25

Ramada Encore

-

1

*-

10

«Пуща»

-

3

2 (7,8)

8

Le Cosmopolite

2

-

*-

5

City Centre

3

-

*-

3

*Готелі Ramada Encore, Le Cosmopolite і City Centre, які експерти назвали в рейтингу тризіркових, на booking.com позиціонуються як чотиризіркові, тому було б некоректно їх оцінки в сегменті 4 -зіркових готелів переносити в сегмент тризіркових.

Коментар фахівця про переможця категорії

Олексій Євченко, керуючий партнер компанії ArtBuild Hotel Group:

«Незважаючи на те, що в європейській практиці готелю під брендом Ibis належать до сегменту economy (що за українською класифікацією відповідає двом зіркам), київський готель Ibis – виняток. Він явно «тягне» на 3 зірки і навіть вище, про що говорить більш висока вартість номерів, в порівнянні з аналогічними готелями в європейських містах. У Києві на даний момент вартість номера в готелі Ibis складає в середньому 100 доларів на добу. Крім того, готель реалізовано в хорошому місці, з правильною професійної технологією і має високий показник заповнюваності. На сьогоднішній день – це один з небагатьох успішних проектів сегментів economy-midscale, які працюють під міжнародним брендом в Україні».