Реєстрація /

Вибираємо і встановлюємо піролізний котел

Як зігрітися без газу?

Постійний ріст комунальних тарифів змушує переглянути спосіб опалення свого житла і звернути увагу на твердопаливні котли. Без такого обладнання не обійтися і власникам будинків, які неможливо або дуже дорого підключити до міських комунікацій. 

Принцип роботи піролізного котла

Піролізні котли, це, по суті, різновид твердопаливних котлів. Головна відмінність полягає в тому, що паливо і горючий газ, що виділяється при його горінні, спалюються роздільно. Це забезпечує більш високий ККД (до 90%), широкий діапазон потужності, простоту вимог до димоходу.

Суть роботи піролізних котлів полягає в тому, що під дією високих температур і обмеженого доступу кисню відбувається розпад складних органічних сполук (вугілля, деревина, тощо) на прості речовини – газоподібні, тверді і рідкі. При температурі 200-800°С змішання кисню з піролізним газом, який виділився, викликає процес горіння останнього, який використовується в подальшому для отримання теплової енергії.

Конструкція котла для будинку тривалого горіння з водяним контуром або піролізного котла передбачає дві окремі камери. В одній відбувається спалювання палива, а в другу за допомогою спеціального пальника надходить піролізний газ і допалюється в ній.

Дим відводиться через теплоізольовані труби, які йдуть від котла на вулицю.

Паливо для піролізного котла

Піролізні котли працюють практично на будь-якому вигляді твердого палива: деревина, буре вугілля, чорне вугілля, пелети і паливні брикети, торф і вугілля. При цьому виробники рекомендують використовувати деревину вологістю до 50%, що забезпечує максимальний ККД роботи котла. При цьому, чим сухіша деревина, тим більша потужність роботи котла і триваліший термін його служби.

Наприклад, дерево з 12-20%-м вмістом води має теплоту згоряння 4 кВт-год на 1 кг деревини, а у дерева з 50%-м вмістом води цей показник у два рази нижче.

Встановлення піролізного котла

Перед тим, як встановити котел, необхідно підготувати приміщення. Бажано виділити під котельню окрему кімнату, щоб розмістити в ній все необхідне обладнання і полегшити обслуговування в майбутньому.

У котельні обов'язково потрібно передбачити місце для складування палива. Приміщення необхідно обладнати якісною системою вентиляції.

Після того, як все підготовлено до установки котла, можна приступати до монтажу.

Підключення може бути виконано кількома поширеними способами. Це може бути просте підімкнення – окрім котла, в системі також встановлюється циркуляційний насос, розширювальний бак і група безпеки. Невеликим недоліком такого способу установки є можливе виникнення невеликої кількості конденсату на стінках теплогенератора. При цьому на його появу зреагує блок управління, який відразу зупинить подачу електрики на насос.

Ще один вид підключення – з контуром підмішування. В цьому випадку встановлюється те ж обладнання, перелічене у попередньому способі монтажу. Але до нього додають контур підмішування і крани, необхідні для регулювання кількості води, що нагрівається. Перевага цієї схеми, у порівнянні з простим підключенням – абсолютне виключення появи конденсату на стінках котла.

Підключення з гідрострілкою – така схема монтажу найчастіше застосовується у системах з кількома контурами опалення. Гідрострілка потрібна для виключення гідравлічної взаємодії насосів, а також для дегазації системи опалення, у разі потреби.

Ще одна схема підключення – з акумулюючим баком і контуром гарячого водопостачання. Для неї потрібен додатковий блок, що забезпечує правильність роботи. У цьому випадку підігрів води до потрібного значення відбувається шляхом регулювання її надходження з акумулюючого бака за допомогою вентиля терморегулятора. Накопичувальна ємність дозволяє підтримувати необхідну температуру теплоносія два дні при відсутності електрики.

Переваги і недоліки

Котли на твердому паливі, а особливо піролізні котли володіють низкою переваг перед іншими видами опалення. Серед плюсів установки цього обладнання можна виділити: низьке споживання палива; частота подачі палива складає лише кілька разів на добу; можливість регулювання потужності – від 30 до 100%.

Також піролізний газ в процесі згоряння взаємодіє з активним вуглецем, в результаті чого димові гази на виході з котла практично не містять шкідливих домішок, будучи, в більшій мірі, сумішшю вуглекислого газу і водяної пари. Тому й СО2 такий котел буде викидати в атмосферу до 3-х разів менше, ніж звичайний дров'яний чи вугільний котел.

У процесі піролізного горіння утворюється мінімальна кількість сажі та золи, тому котел рідше, ніж звичайний, потребує очистки.

Серед недоліків – висока ціна, у порівнянні з традиційними твердопаливними котлами, також вимогливість до вологості палива. Тому потрібно бути готовим, до того, що необхідно запастися дровами, які повинні перед використанням сушитися не менше року.

Ціни

Піролізні котли тривалого горіння в Україні продають як вітчизняного виробництва, так і зарубіжного.

Вартість українського обладнання становить від 23 тис. грн., ціна варіюється в залежності від потужності котла і виробника. Є у продажу також котли, виготовлені у Польщі, Чехії, Литві. Вартість такого обладнання стартує від 25 тис. грн. А ось піролізний котел, виробництва Австрії чи Німеччини обійдеться вже, в середньому, у два рази дорожче.