Реєстрація /

Монтаж і підключення унітазу своїми руками

Встановлення унітазу з інсталяційною системою зливу варто довірити професіоналам.

Опинившись перед необхідністю заміни чи встановлення унітазу, багато хто поспішає відразу викликати майстра і доручити цю роботу йому. Хоча обійтися без додаткових витрат для оплати послуг професіоналів, цілком реально.

Процес встановлення унітазу своїми руками не є складним і не вимагає особливих технічних знань. Прочитавши інструкцію і вникнувши в правила будови і монтажу сантехнічної мережі своєї квартири, можна приступати до самостійного виконання робіт. Підімкнути підлоговий унітаз до каналізації за допомогою сучасних з'єднувальних елементів не складе особливих труднощів.

Варто відзначити, що описаний процес стосується переважно підлогових унітазів типу «компакт». Установка підвісного унітазу з інсталяційною системою зливу вимагає певної професійної підготовки та проведення робіт з внутрішньої прокладки комунікацій (штроблення стін, гідроізоляція і т.д.), тому для такого типу систем рекомендується все ж залучати майстрів.

Способи і типи підключення

Вибір унітазу слід почати з підбору способу підключення і зливу. В сучасних моделях унітазів існує три варіанти розташування зливної труби: паралельно поверхні підлоги (горизонтальний випуск); перпендикулярно поверхні підлоги (вертикальний випуск); під кутом 30-40 градусів до поверхні підлоги (косий випуск). Якщо не планується зміна підведення каналізаційної труби, то обов'язково вибирати такий же тип зливу, який використовувався раніше або передбачений проектом квартири (якщо говорити про первинне житло). За допомогою якихось перехідників і труб не вдастся підключити якісно унітаз з іншим типом виходу.

Приступати до встановлення унітазу варто на етапі, коли проведені всі підготовчі та оздоблювальні роботи: зроблена розводка або заміна труб, покладено плитку (на підлозі – обов'язково, на стіні –бажано), вибрано і підготовлено місце для унітазу.

Можна виділити три основні варіанти кріплення унітазу до підлоги:

  • кріплення за допомогою анкерів залитих в стяжку чи дюбелів;
  • встановлення унітазу на заздалегідь вмонтовану в стяжку дерев'яну основу за допомогою шурупів;
  • закріплення на помості епоксидною смолою.

Якщо заміна чи установка унітазу проводиться під час капітального ремонту, що включає нову стяжку підлоги, є сенс скористатися варіантом з анкерним кріпленням чи з підготовленою дерев'яною основою. У цих випадках на етапі формування стяжки на підлозі, строго у відповідності до розміщення унітазу і отворів для кріплення, на ньому монтуються анкери. В результаті вони повинні виступати над поверхнею приблизно на 5-6 см.

Процес встановлення крок за кроком

Процес монтажу унітазу на підготовлену основу починають з підключення приладу до каналізації, використовуючи для цього гофроване відведення. Гумовий ущільнювач гофри надягають на випускний патрубок унітазу. Потім прилад встановлюють на вибране місце і під'єднують другий кінець гофри до каналізаційної труби. Через кріпильні вушка в підставці унітазу, роблять відмітки на підлозі. Потім від'єднують гофру від каналізаційного відводу, в розмічених місцях роблять перфоратором отвори, діаметр яких має відповідати пробкам, що йдуть у комплекті з кріпленням. Далі зроблені отвори суміщають з кріпильними вушками. Виконують кріплення унітазу до підлоги за допомогою подовжених шурупів із шестигранною «шапкою». Завершується установка унітазу на кахель герметизацією стику між ним і поверхнею підлоги.

Наступний етап робіт – підімкнення зливного бачка до чаші. Для цього використовують два кріпильні болти і велику гумову прокладку, що одягається на вихідну частину зливного механізму. Довгі болти з шайбами ​​і гумовими ущільнювачами вставляють у спеціальні отвори в дні бачка. Після цього встановлюють бак на відведене місце, при цьому поєднуючи всі три отвори, один з яких зливний, а два інші – кріпильні. Кріпильні гвинти затягують знизу унітазу пластиковими гайками рукою (ніяких додаткових інструментів в процесі закріплення зливного бачка не потрібно).

Заключний етап – під'єднання зливу до системи холодного водопостачання. У більшості випадків для підключення унітазу до труби використовують ексцентрикову або гофровану манжету, що дозволяє провести з'єднання елементів при неможливості їх прямої стиковки. Тому унітаз не кріплять до підлоги, доки не проведуть попереднє дослідне підімкнення до каналізації. Монтаж ексцентрика до унітазу і каналізаційної труби проводиться без застосування герметиків, герметичність з'єднання забезпечують гумові ущільнювачі, розташовані на обох кінцях манжети.

Перед початком активної експлуатації необхідно переконатися в надійності всіх кріплень і стиків, а також у відсутності дрібних протікань, крапель і вологи на трубах і місцях стиків. При задовільному результаті перевірки, можна починати побутове використання унітазу.

Послуги професіоналів

Якщо ви не впевнені, що впораєтеся з цим процесом самостійно, є сенс звернутися до професіоналів. В комплекс послуг зі встановлення унітазу зазвичай включені: демонтаж старого унітазу (за необхідності), підготовка помосту і фіксація, під'єднання до каналізації, встановлення, регулювання і підключення зливного бачка і фурнітури, перевірка перед початком експлуатації.

Вартість цієї роботи варіюється від 300 грн. за встановлення простого підлогового унітазу, від 400 – якщо потрібно встановити унітаз з іншим типом зливу i вiд 600 грн. при установці інсталяційної системи зливу і підвісної чаші.