Реєстрація /

Робимо свіже повітря на кухні самостійно

Встановлення і підключення кухонної витяжки власноруч.

Встановлення кухонної витяжки власноруч – з одного боку процес непростий і вимагає спеціальних знань і досвіду. З іншого – якщо провести попередню теоретичну підготовку, з цим завданням цілком можливо впоратися самостійно.

Однією з переваг цього виду робіт є відсутність необхідності в спеціалізованому інструменті. Для установки кухонної витяжки вам знадобиться електролобзик з пилкою типу «чистий зріз». Решта інструментів – звичайні, які знайдуться у кожного «домашнього майстра».

Спосіб монтажу залежить від типу витяжки

Спосіб виконання монтажу кухонної витяжки залежить від того, який тип приладу ви придбали. Якщо опустити набір опцій і дизайнерські рішення, то всі витяжки можна умовно розділити на три основні типи – безпосередньо витяжні, рециркуляційні та комбіновані.

Тип витяжки залежить від того, яким чином відбувається очистка повітря, яке проходить через витяжку. Якщо повітря спрямовується за межі приміщення (наприклад, в центральний вентиляційний канал), то це кухонна витяжка в класичному виконанні – витяжному. Він найбільш ефективний і продуктивний і є оптимальним для відводу запахів.

Якщо ж повітря, пройшовши через систему вбудованих вугільних фільтрів, повертається назад – це кухонна витяжка фільтруючого (рециркуляционного) типу. Для неї не потрібна наявність центрального вентиляційного каналу, тому її встановлення простіше, але така витяжка менш ефективно очищує повітря.

Принципи електробезпеки

Обираючи витяжку, потрібно враховувати габарити і обладнання кухні, для якої вона призначена. Витяжний пристрій має бути за шириною не меншим, ніж поверхня плити.

Одним з важливих завдань на підготовчому етапі робіт є правильний замір висоти – відстані між витяжкою і плитою. Щоб захистити витяжку від термічних пошкоджень від плити, оптимальною вважається висота 65-70 см якщо плита електрична, і 75-80 см – якщо газова.

Приступаючи до такої роботи як монтаж витяжки, обов'язково необхідно ознайомитися і неухильно дотримуватися правил електробезпеки. Кухонна витяжка має бути підімкнена до мережі трьома проводами: «фаза», «земля» і «нуль». Дріт заземлення за стандартом має жовтий колір із зеленою смужкою. Перед установкою потрібно забезпечити заземлення для безпечного використання електроприладу. Якщо в будинку передбачений контур заземлення і встановлені розетки євростандарту, то проблем не буде: провід просто підключається до клеми заземлення, яка позначена смужками різної довжини або словом Ground (GND). Якщо на техніці не передбачений роз'єм під заземлення, то його можна зробити самому, прикрутивши до металічного корпусу.

Кріплення та підключення

Сама установка підвісної витяжки дуже проста. Витяжний пристрій має спеціальне кріплення, потрібно тільки перенести на стіну позначки, відстань між якими відповідатиме отворам на кріпленні. Після чого залишається просвердлити стіну, забити дюбелі і викруткою або шуруповертом прикріпити навіси. На них закріплюється витяжний пристрій і під'єднується до мережі.

Комунікації, що ведуть до вентиляційного отвору, ховаються в спеціальному повітроводі. Це або гладка пластикова труба, або гофровану з пластику чи алюмінію.

Вибираючи гладку трубу (круглу або квадратну) потрібно додатково придбати сполучні коліна, які допоможуть обійти кути. Крім того, знадобиться перехідник для кріплення на витяжці і для вентиляційного отвору. Всі стики і з'єднання надійно заливаються герметиком. Такий варіант виглядає досить естетично, тому трубу можна пустити під стелею без додаткового маскування.

Якщо є можливість сховати повітропровід в стінній шафі або спеціальному гіпсокартоновому коробі, можна скористатися гофрою, вона дешевша і легше монтується. Перехідники не будуть потрібні, оскільки гофра добре огинає кути.

Перед встановленням потрібно максимально розтягнути гофру, щоб зменшити шум при роботі витяжки. Вибираючи діаметр гофрованої труби, варто орієнтуватися на розмір вихідного отвору самої витяжки. Гофру фіксують на патрубку витяжки за допомогою хомута, а на вентиляційному отворі – спеціальною решіткою.

Далі іде відповідальний етап підключення до електромережі. Потужність побутової витяжки, як правило, невелика – це означає, що не потрібний монтаж окремого захисного автомата. Бажано заздалегідь (при ремонті квартири) передбачити окремий дріт на кухні і заховати його в стіну.

Якщо ж цього не було зроблено, то доведеться вішати розетку зовні і підключити провід, сховавши його в зовнішній вентканал.

Після того, як техніка повністю підключена, перевіряється її працездатність – витяжка поперемінно включається в різних режимах потужності. Завершальний етап – установка захисного кожуха, що приховує повітроводи. Після цього можна насолоджуватися чистим повітрям.

Скільки коштує послуга підключення

Якщо ви вирішили довірити процес монтажу і підключення професіоналам, то варто враховувати, що ціна послуги залежить від типу витяжки, наявності в квартирі індивідуального вентканалу, а також комплексу додаткових робіт. Установка звичайної плоскої витяжки обійдеться замовникові в суму від 350 грн., ціна установки витяжки острівної і купольної (камінного типу) стартує від 450 грн.

Окремо оплачуються витратні матеріали (труби, гофра, з'єднувачі і т.д.), пробивання отворів на вулицю (за необхідності), а також якщо потрібно послуги демонтажу старої витяжки, перевірки і прочищення вентканалу, прокладка окремого електрокабеля.

Пропонуємо також ознайомитися з інформацією про те, які бувають витяжки та критеріями їх вибору.