Реєстрація /

Чисте повітря починається з кухні

Огляд видів і характеристик кухонних витяжок.

Сучасну кухню важко уявити без комплекту побутової техніки, яка значно полегшує побут і економить час господаркам, виконуючи безліч корисних функцій. Проте серед цих електронних помічників зустрічаються прилади, які не надають пряму допомогу, але виконують свою, не менш важливу роль для комфорту всіх мешканців квартири.Одні з таких представників – кухонні витяжки.

Розмаїття форм-факторів

Сучасні кухонні витяжки випускаються в декількох форм-факторах: острівні, купольні, плоскі і вбудовувані. Якщо кухонна плита встановлена ​​в центрі приміщення, а не біля стіни – оптимальним варіантом буде острівна (плоска) витяжка, яка кріпиться до стелі над плитою. Комплектуються такі витяжки, як правило, одноразовими жировловлюваними фільтрами з акрилової тканини.

Підвісні витяжки мають невеликі за потужністю мотори і в основному працюють в режимі рециркуляції.

Купольні і плоскі витяжки кріпляться до стіни на спеціальних кронштейнах. Вони різнопланові за дизайном, мають великий асортимент форм, розмірів, кольорів та оздоблення.

Відмінності в модельних рядах стосуються в основному технічних параметрів, якості виготовлення і способів управління. Вбудовувані витяжки повністю ховаються в шафці над плитою і завдяки цьому практично непомітні. Краще вибирати моделі, що мають висувну панель, яка дозволяє збільшити площу забору повітря і полегшує управління витяжкою. Виробники комплектують вбудовані моделі металевими фільтрами, які миються і двома (рідше одним) моторами.

Як правило, всі кухонні витяжки працюють в режимах рециркуляції і відтоку. У режимі рециркуляції повітря, яке подається у витяжку, проходить фільтрацію і виходить через систему вже очищеним. У режимі відтоку свіже повітря надходить у приміщення через прочинене вікно або кватирку, а забруднене відводиться по вентиляційній трубі.

Ефективність і продуктивність

Вибираючи витяжку, необхідно враховувати такі моменти: тип управління, рівень шуму, продуктивність, освітлення. Сучасні моделі витяжок можуть бути укомплектовані жиропоглинаючими і вугільними фільтрами.

Жиропоглинаючі фільтри можуть бути одноразовими, з синтетичних матеріалів, і багаторазовими – з алюмінієвої фольги чи сітки. Вони складаються з декількох шарів перфорованого алюмінію. Отвори в алюмінієвих листах підібрані таким чином, щоб створити повітрю максимальну прохідність з мінімальним шумом. Ці фільтри служать впродовж всього терміну експлуатації витяжки і потребують періодичного очищення в розчині теплої води з неагресивним миючим засобом чи в посудомийній машині.

Вугільні фільтри докуповуються і міняються час від часу впродовж терміну експлуатації витяжки і використовуються для часткового поглинання запахів при роботі в режимі рециркуляції.

Одним з основоположних параметрів при виборі витяжки є продуктивність – кількість кубічних метрів повітря, яке витяжка може очистити за годину. Зазвичай витяжки оснащені різними за потужністю моторами – від 280 до 1000 куб. м/рік. Вибір залежить від розмірів кухні і рівня забрудненості повітря. Наприклад, в квартирах-студіо, де кухонний блок суміщений з житловим, роль витяжки складно переоцінити. У таких приміщеннях необхідно встановлювати витяжку максимальної потужності для даного метражу.

Важливим параметром витяжки є рівень шуму. Багатьох людей шум дратує, тому дуже важливо, щоб людина, яка багато часу проводить на кухні, не відчувала постійний негативний вплив. Рівень шуму вимірюється в децибелах (dB) і він навіть у найбільш потужних витяжках не має перевищувати 61-63 dB, щоб не чинити негативного впливу на нервову систему людини.

Розрахувати продуктивність і потужність витяжки, яка буде найбільш ефективною для кухні певної площі можна за нескладною формулою: P = SxHx12, де P – потужність, S – площа кухні, H – висота стель, 12 – санітарна норма з оновлення повітря в кухонних приміщеннях (12 разів на годину). Для прикладу обчислимо необхідну потужність витяжки для кухні 10 кв. м при висоті стель 2.7 метри: 10x2.7x12 = 324 м.куб./год. Це і є оптимальна продуктивність для даної площі. Бажано вибирати витяжку з деяким «запасом» продуктивності і використовувати її на середньому режимі, що значно знизить шумовий рівень і продовжить термін експлуатації витяжного приладу.

Вартість кухонних витяжок

Серед фірм-виробників побутових кухонних витяжок, які популярні на вітчизняному ринку, можна виділити продукцію компаній Bosh, Smeg, Ventolux, Cata, Teka, Pyramida, Universo, Gorenje. Ціновий діапазон досить широкий і залежить від форм-фактора, продуктивності, функціональності, дизайну та розміру витяжки. Найбільш бюджетними є вбудовані витяжки, вартість яких стартує від 1 тис. грн. Купольні витяжки обійдуться щонайменше в 1 тис. 500 грн. Найдорожчими є острівні витяжки, які в залежності від низки характеристик, не вдастся придбати менш ніж за 3 тис. грн.