Реєстрація /

Встановлення змішувача своїми руками

Змішувач у ванній кімнаті крок за кроком.

Після того як всі тонкощі і нюанси світу змішувачів стали зрозумілі і вибір зроблено, залишається на перший погляд нескладний, але важливий завершальний етап – установка змішувача.

Якщо ви вирішили проводити монтаж змішувача самостійно, для початку потрібно детально ознайомитися з процесом в теорії. Етапи і спосіб установки залежать від того, міняєте ви старий змішувач на новий чи встановлюєте його з нуля. Для роботи знадобляться розвідний ключ, пасатижі і вінілова ізолента або стрічка ФУМ.

Демонтаж і перевірка комплектності

Якщо ваше завдання – замінити зношений змішувач, то першим етапом робіт буде демонтаж старого змішувача. В першу чергу необхідно перекрити подачу води у водопровід, спустити залишки з системи і очистити різьблення фітингу (сполучна ланка водопроводу) від нальоту і залишків обмотки. При демонтажі ви можете зіткнутися з ситуацією, коли через рясний вапняний осад основа старого змішувача «вросла» в трубу. Додаткове фізичне зусилля в даній ситуації може закінчитися поломкою труби (особливо якщо вона з пластика). У такому випадку фахівці рекомендують капнути на присохлий стик 5-7 крапель гасу або гальмівної рідини.

Наступним етапом є перевірка комплектності та збірка нового змішувача, оскільки реалізуються вони в розібраному вигляді. У комплект повинні входити: основний блок, «гусак», душовий шланг і лійка, ексцентрики, прокладки, декоративні плафони. Важливо перед початком збирання перевірити цілісність всіх деталей і наявність різьблення на ексцентриках і гайках.

Процес установки в деталях

Кріплення змішувача у ванній виконують за допомогою ексцентриків. Їх пригвинчують до фітингів на розташованих у стіні водопровідних трубах. Застосування ексцентриків дозволяє зміщувати відстань між трубами до необхідного для конкретного змішувача значення (в стандартному варіанті відстань складає 150 мм). Вирівнювання і перевірку відповідності ексцентриків горизонтальної прямої краще проводити за допомогою будівельного рівня.

Далі ми переходимо безпосередньо до монтажу змішувача. На фланці (з'єднувальні деталі) змішувача накладаються декоративні накладки. Потім всередину закладають комплектні прокладки: спочатку чорну гумову, потім кольорову паронітову (вона захищає гуму від ушкодження об торець штуцера при накручуванні). У додатковій гідроізоляції необхідності немає. Після цього гайки змішувача накручують на штуцери ексцентрика до упору і дотискають ключем. Тут важливо не перестаратися, оскільки якщо перетиснути гуму, в процесі використання змішувача відбуватиметься витік води.

При монтажі відливу потрібно встановити в позначених місцях гумове кільце ущільнювача і жорстке розпірне кільце. Необхідно уважно стежити, щоб розпірне кільце в процесі встановлення не зім'ялося, від цього залежить довговічність служби виливу.

У фіналі робіт відкривають запірні вентилі і подають воду в магістралі. У цей момент перевіряються працездатність змішувача, а також герметичність всіх стиків. При установці змішувача своїми руками також важливо правильно затирати з'єднання кахлю, щоб розчин-затирка потрапили у всі технологічні отвори (зокрема між кахлем і трубопроводом).

Послуги професіоналів

Щоб процес установки змішувача провести у повній відповідності з технологічними вимогами, дуже важливо застосовувати саме ті прокладки ущільнювачів і кільця, якими комплектується виріб. Це допомагає збільшити термін і коректність служби змішувача і виконати зазначені монтажні роботи в помірно короткий період.

Якщо світ сантехніки залишається для вас чужим і незвіданим, оптимальним рішенням буде скористатися послугами досвідченого сантехніка. За первинну установку змішувача вам потрібно буде заплатити від 150 до 250 грн., залежно від конструкції змішувача і додаткових послуг, які інколи супроводжують процес (корекція тиску в трубах, заміна вхідного трубного кільця тощо). За послугу демонтажу старого обладнання потрібно буде додатково оплатити 50-80 грн.