Реєстрація /

Типи і принципи роботи змішувачів

Змішати і розділити

Вибір змішувача для ванної не менш важливий, ніж вибір самої ванни. Від нього залежить не тільки інтер'єр і щоденний комфорт, але актуальна на сьогоднішній день можливість використовувати воду в економному режимі. Сучасний змішувач має бути функціональним, стильним, міцним і задовольняти всі вимоги споживачів.

Основні типи змішувачів

При виборі змішувача необхідно в першу чергу визначити його функціональне призначення – змішувач для кухні, для ванни чи для умивальника. Сучасні змішувачі суттєво відрізняються від своїх попередників і технічно, і естетично – разом з сантехнікою вони здатні прикрасити приміщення і стати родзинкою в оформленні інтер'єру. Провідні виробники випускають змішувачі серіями, виконаними у єдиному дизайні: для умивальників всіх типів, біде, ванни і душу.

Конструктивно змішувачі розділяють на кілька типів:

  • Двовентельні – з двома кранами чи ручками, окремо для холодної та гарячої води;
  • Одноважелі, в яких плавне регулювання відбувається однією ручкою;
  • Термостатичні (що подають воду постійної заданої температури);
  • Безконтактні (вмикаються автоматично без доторку руки).

У кожній з перерахованих груп представлені змішувачі для всіх сантехнічних приладів.

Двовентельна класика

Незважаючи на масову популярність одноважельних змішувачів, двовентильні продовжують утримувати свою нішу на ринку. Це пояснюється як більш демократичною вартістю таких конструкцій (хоча є і колекції преміум-класу), так і незамінністю класичного формату в деяких стилях інтер'єру.

Найбільш надійними і довговічними в процесі експлуатації вважаються змішувачі з латуні. Цей матеріал технологічно зручний, механічно стійкий, він добре відливається і обробляється, що дає виробникам можливість експериментувати з формою. Латунний корпус не схильний до корозії. Зовнішнє покриття змішувача може складатися з хрому, нікелю або емалі (білої або кольорової).

Щодо конструкції, то в кожному виді змішувачів існує кілька підвидів, що відрізняються один від одного механізмом подачі й регулювання потоку води.

Серед двовентельних змішувачів найзвичніший для вітчизняних споживачів – з рухомим клапаном і гумовою прокладкою. Їх недоліком можна назвати невисоку надійність.

Найбільш надійними вважаються механізми з керамічним клапаном і обертальним приводом. В таких змішувачах подача води здійснюються за допомогою двох відшліфованих керамічних пластин з отворами. Європейські виробники підвищують зносостійкість таких пластин, застосовуючи спеціальні сучасні покриття.

Одноважельний модерн

В найпопулярніших зараз одноважельних змішувачах застосовується механізм, який дозволяє регулювати напір води та її температуру рухом ручки вгору-вниз і вліво-вправо. За принципом пристрою внутрішнього механізму розрізняють кульові і працюючі на основі картриджа.

В кульових змішувачах вода надходить через два підвідних канали в кулю з нержавіючої сталі. У ній три отвори: два вхідних з тефлоновими прокладками і один великий – вихідний. Всередині кулі змішуються холодний і гарячий потоки і вода надходить безпосередньо у змішувач. Працездатність таких змішувачів визначається надійністю і довговічністю запірного клапана, який найчастіше зроблений з металу і кераміки – ці матеріали стійкі до стирання і хімічних впливів.

У багатьох сучасних одноричажних змішувачах передбачена можливість обмеження потоку води з метою економії. Один з поширених способів зменшення напору – двоступеневе регулювання важеля. У багатьох моделях передбачений механізм обмеження температури, що оберігає від опіку, а також легкий звуковий сигнал, що лунає в момент, коли температура води перевищує 45 градусів.

Високі технології

Термостатичні змішувачі теж не можна назвати новинкою на ринку сантехнічного обладнання. Вони виробляються і продаються в європейських країнах вже два десятиліття. Такі змішувачі суттєво підвищують ступінь комфорту і безпеки в душі, умивальнику і на кухні.

Термостат оснащений двома обертовими рукоятками. Одна допомагає керувати напором води і вмикати душ, друга служить для точної установки температури. Всередині корпусу змішувача вбудований термоелемент, який керує змішуванням води: як тільки вона міняє температуру, термоелемент міняє співвідношення потоків і відновлює рівновагу. Швидкість реакції на температурні коливання води складає від 0,3 до 0,5 секунди.

На вітчизняному ринку змішувачів найбільш популярні змішувачі середнього цінового сегменту – від 1 до 1 тис. 800 грн. До таких належать європейські марки Grohe, Hansgrohe, Mixxen, Ravak, Sanit, Jacob Delafon, у них оптимально дотриманий баланс ціни та якості. Продукцію українських та китайських виробників можна придбати дешевше – від 600 грн., проте їх надійність і комфорт використання будуть нижчими. Щодо елітних колекцій змішувачів і аксесуарів, вартістю від 2 тис. 500 грн., то їх обсяги продажів значно нижчі через високу вартість для значної частини споживачів.