Реєстрація /

Монтаж і підключення бойлера: тонкощі та нюанси

Електричений можна підключати самостійно, а підімкнення газового – довірити спеціалістам.

Коли всі труднощі пов’язані з вивченням, вибором та пошуком бойлерів позаду, в тому числі і завдяки нашим попереднім публікаціям, водонагрівач замовлено і оплачено, а вирішення проблеми відсутності гарячої води зовсім близько, виникає питання його правильної установки. Для тривалої і безперебійної роботи бойлера, краще довірити його підімкнення до системи водопостачання фахівцям.

Правильна підготовка – половина успіху

В процесі вибору водонагрівача ви вже дізналися про їх різновиди: електричні та газові, проточні та накопичувальні, а також особливості конструкції і комплектацій. Головна відмінність полягає в принципі роботи бойлерів. Перші, тобто проточні, прогрівають воду через спеціальну колбу, яка всередині містить швидкодіючий нагрівальний елемент. Такий прилад розміщується безпосередньо на крані (змішувачі). Другий вид бойлерів – накопичувальні. Вони нагрівають воду у баку-резервуарі, в якому вона певний час зберігає температуру за принципом термоса.

Процес встановлення бойлера залежить від його виду і розміру, а також потужності і технічних вимог до системи водопостачання.

Перед початком роботи з установки електричного бойлера – самостійно чи за допомогою фахівця, необхідно надати можливість вільного доступу до водонагрівальних приладів протягом усього терміну роботи. Потрібно вибрати стіну для фіксації бака (при установці накопичувального бойлера) і розрахувати навантаження, перевірити стан електричної проводки і співставити потужність приладу з потужністю комунікацій, визначити стан труб та каналізаційних стояків.

Також необхідно забезпечити наявність всіх інструментів і комплектуючих: перфоратор з різними насадками, розвідний і гайкові ключі, металопластикові труби, різноманітні викрутки, рулетка, з'єднувальні шланги, запірні крани, фумова стрічка, лляні нитки та трійники.

Електричний бойлер – установка в три кроки

Тепер можна приступати до процесу монтажу та підключення електричного водонагрівача:

Перший крок – кріплення бойлера. На стіні необхідно зробити розмітку і відзначити місце для фіксації. Обов'язково виміряти відстань між анкерами приладу. Потім просвердлити в стіні стільки отворів, скільки вимагає конструкція вашого бойлера. Далі вставити дюбелі і закрутити гачки.

Другий крок – підімкнення бойлера до водопостачання. Виведені місця для підімкнення необхідно з'єднати з входом і виходом водонагрівального приладу за допомогою труб або гнучких шлангів. Після цього за допомогою гумової прокладки або фумової стрічки загерметизувати місця з'єднання.

Третій крок – підімкнення бойлера до електромережі. Спосіб підключення можна визначити відповідно до своїх побажань. Контакти на клемах агрегата позначаються спеціальними символами, відповідність яких можна уточнити в інструкції до приладу. В результаті правильного підімкнення загоряється світловий індикатор. Після чого вам залишається відрегулювати температурний режим і користуватися бойлером у будь-який зручний час.

Установка газового водонагрівача – робота для фахівця

Процес установки газового бойлера складніший, оскільки пов'язаний з монтажем у газову систему і його краще довірити професіоналу. В будь-якому випадку встановлення газового водонагрівача складається з таких етапів:

  • Підготовка отворів для виведення труб;
  • Монтаж котла на стіну;
  • Підімкнення до водопровідних труб;
  • Підімкнення до газової мережі;
  • Підімкнення до електромережі (для бойлерів з програмним управлінням і електрозапалюванням);
  • Підімкнення до труби димоходу (більш актуально для двоконтурних котлів, пов'язаних з системою опалення).

Необхідно звернути увагу, якщо ви вибрали одноконтурний котел для підігріву води потужністю до 60 кВт, то його можна встановити всередині будинку, нагрівачі більшої потужності мають розміщуватися в окремому приміщенні з вікном на вулицю і вентиляційною решіткою.

Котел потужністю до 150 кВт допускається встановлювати на будь-якому поверсі у підготовленому приміщенні. Котел потужністю 150-300 кВт можна встановлювати тільки на першому або цокольному поверхах, у напівпідвальних і технічних приміщеннях.

Послуги з установки електричного бойлера обійдуться від 400 до 700 грн. в залежності від технічних умов. Монтаж і підключення газового одноконтурного водонагрівача коштуватимуть від 500 до 900 грн., двоконтурного котла з монтажем у систему опалення – від 800 грн.