Реєстрація /

Електричний бойлер – переможець у битві за гарячу воду

Як швидко і надійно вирішити проблему відсутності гарячої води.

Цього літа питання гарячого водопостачання стало для киян актуальним як ніколи. Адже переважна більшість багатоквартирних будинків відключені від централізованого гарячого водопостачання в цілях економії енергоресурсів. Тому, все більш актуальним стає питання автономного забезпечення звичними благами цивілізації.

Зараз мешканцям столиці необхідно вирішити завдання, з яким раніше вже стикалися деякі регіони нашої країни. Враховуючи досвід співвітчизників, а також можливості, які нам пропонує сучасний ринок побутової техніки, ми приходимо до висновку, що оптимальним і практично безальтернативним варіантом вирішення насущного питання для квартир є установка пристрою для нагріву води – бойлера.

Вивчаємо і вибираємо

На вітчизняному ринку побутових автономних водонагрівачів представлені бойлери, які розрізняються за способом (електричні та газові) і типом (накопичувальні і проточні) нагріву води. В умовах сучасних міських квартир при виборі бойлера необхідно врахувати кілька важливих нюансів, щоб встановлений водонагрівач працював ефективно і був безпечним для мешканців квартири та їх сусідів.

Тим, хто зараз задався непростим питанням вибору електричного водонагрівача (бойлера) слід враховувати такі параметри як: потужність і допустиме навантаження електромережі будинку, цільове використання бойлера (тимчасова міра на період відсутності гарячої води чи постійна альтернатива центральному водопостачанню), кількість потенційних користувачів, наявність вільного місця в санвузлі (кухні), передбачувані витрати на електрику.

Накопичувальні бойлери – простота і надійність

Накопичувальні електричні бойлери – одна з найбільш затребуваних сьогодні позицій на ринку побутової техніки в Києві. Їх перевагами є невисока споживана потужність електромережі, простота в експлуатації і підключенні, помірна вартість. Головним недоліком можна назвати розмір бака, який часто стає проблемою для власників малогабаритних квартир. Обсяг накопичувального бака, в залежності від габаритів приміщення (в основному санвузла або кухні) і кількості потенційних користувачів (мешканців квартири) може становити від 10 до 180 літрів. Для виключно кухонних потреб (миття посуду і рук) буде достатньо бака об'ємом від 10 до 50 л. Якщо бойлер також планується використовувати для прийняття душу чи ванни, необхідно купувати водонагрівач об'ємом від 80 л. і більше.

Важливою характеристикою є внутрішнє покриття бака. Воно повинно бути антикорозійним. Багато сучасних моделей покриті зсередини титановим напиленням, шаром нержавіючої сталі або склофарфором. Таке покриття стане гарантією захисту від іржі всередині приладу.

Крім покриття бака варто звернути увагу на тип нагрівача, так званий ТЕН. Існують бойлери з «мокрими» ТЕНами і «сухими». В перших нагрівальний елемент поміщений безпосередньо у воду, яку і нагріває (за принципом дії нагадує великий кип'ятильник). При такому способі нагріву води з часом на нагрівальному елементі збиратиметься накип, що не кращим чином вплине на роботу бойлера. Крім того, бойлери з «мокрим» ТЕНом вважаються менш безпечними.

Фахівці рекомендують встановлювати електричні водонагрівачі з «сухими» ТЕНами. Такий нагрівальний елемент поміщений у своєрідну «колбу», тому безпосередньо не «контактує» з водою, завдяки чому захищений від утворення накипу і можливих проблем, пов'язаних з безпекою експлуатації. Вважається, що бойлери з сухим ТЕНом довговічніші і рідше потребують обслуговування. Але такі водонагрівачі і дорожчі за своїх «мокрих» побратимів – в середньому на тисячу гривень.

Термін нагріву води в електричних накопичувальних бойлерах вищий, ніж у газових водонагрівачах (від 30 хв. до 2 год.), однак і вистигає вода повільніше. Максимальна температура нагріву – 60-65 градусів. Деякі моделі оснащені датчиками і регуляторами температурного режиму, що робить роботу бойлера зручнішою і дозволяє економити витрати електрики.

Електричні накопичувальні бойлери виробляють багато відомих на нашому ринку торговельних марок побутової техніки. З них найпопулярнішими в цьому сегменті можна назвати Ariston, Bosh, Electrolux, Gorenje, Termex, Atlantic, Delfa. Вартість залежить від обсягу, потужності (від 1,5 до 3 кВт) і наявності додаткових функцій, і становить від 800 до 3 тис. 500 грн.

Проточні водонагрівачі – компактність і оперативність

Проточні електричні водонагрівачі відрізняються моментальним (в процесі подачі води) нагріванням і відсутністю громіздкого бака. До мінусів цієї системи можна віднести більш високі «апетити» енергоспоживання, що створює додаткове навантаження на електромережу. Деякі ЖЕКи, особливо ті, які обслуговують старий житловий фонд зі зношеною проводкою, забороняють мешканцям установку проточних бойлерів. Особливо потужний електричний проточний водонагрівач вимагає підключення окремої трифазної електролінії.

Економічні моделі (від 3,5 кВт) оснащені душовою насадкою, яка дозволяє приймати душ при порівняно невеликому напорі води. Однак напір води в економічному електричному проточному водонагрівачі буде недостатнім для того, щоб прийняти ванну.

Це рішення більше підійде для тимчасової альтернативи центральному гарячому водопостачанню в моменти періодичних відключень, а не для використання на постійній основі.

Популярними виробниками проточних електричних водонагрівачів є Atmor, Electrolux, Hyundai, Krauf, Vaillant, Termex. Вартість побутового проточного водонагрівача в українських торгових мережах становить від 750 до 4 тис. грн. І, звичайно, не варто забувати, що рахунки за електроенергію у разі використання проточного водонагрівача будуть суттєво вищими у порівнянні з накопичувальним «побратимом».