Реєстрація /

Забудовники розповіли скільки коштів у проєкті будівництва складають гроші на корупцію

Корупція ще процвітає.

Корупція в Україні вкорінена абсолютно у всіх сферах життя, але в будівництві вона особливо помітна і відчутна в грошах.

«Корупційний бюджет девелоперського проекту, за моїми оцінками, становить від 2 до 15% собівартості проекту. Страховка ж коштує частки відсотка на кожен етап, а в підсумку 1-2% від загального бюджету. Тільки уявіть, як можна з користю застосувати ці гроші. Пора корупції дати справжній бій», – каже Андрій Рижиков, керуючий партнер девелоперської компанії DC Evolution.

За його словами, щоб побороти корупцію, в першу чергу потрібно прибрати причини, які її викликають – в нашому випадку це зарегульоване законодавче та нормативне поле.

«Майже рік, як скасували пайову участь – головний податок на інвестиції, недавно імплементували 305 регламент, який покликаний гармонізувати правила на ринку будівельної продукції, завдяки чому у нас перестануть будувати з фальсифікату, незабаром з'являться комплексні плани просторового розвитку території громад, які будуть показувати, як стратегічно потрібно планувати території. «Але ви собі навіть не уявляєте, скільки регуляторних перешкод потрібно прибрати або сильно спростити ще», – додає Андрій Рижиков.

Експерт наголошує, що не потрібно боятися тотальної дерегуляції, а робити так, що в Україні нарешті з’явився ринок страхування. Коли в Україну масово прийдуть глобальні страхові компанії і в обов'язковому порядку почнуть страхувати все і всіх – і девелопера, і споживача, і забудовника, і підрядників, і проектувальників, – ринок обов'язково зміниться.

Стаття по темі: Наскільки подорожчав ремонт квартири в Києві: порівнюємо ціни 2020 і 2018 року

Раніше повідомлялося, що у січні–березні 2020року в Києві прийнято в експлуатацію 88,2 тис. кв. м загальної площі житлових будівель. Загальна площа прийнятого в експлуатацію житла в січні–березні порівняно з відповідним періодом попереднього року зменшилась на 49,4%.

Джерело