Реєстрація /

За допомогою розстрочки продається більше 50% квартир в новобудовах

Високий відсоток покупок через розтермінування дозволяє забудовникам конкурувати із вторинним ринком.

Ринок первинної нерухомості у 2023 році  суттєво залежав від продажів квартир в новобудовах на умовах безвідсоткової розстрочки. Розтермінування залишається ефективним інструментом на ринку, особливо у сегментах «комфорт» та «бізнес» житлової нерухомості.

Такі дані у своєму прес-релізі наводить інвестиційна компанія InCo home, за інформацію якої основним конкурентом для будівельників нового житла залишався вторинний ринок нерухомості. 

«У 2021 році відсоток покупок на виплат від забудовника не перевищував 35% від усіх продажів, то у 2023 році маємо 56% проданих квадратних метрів саме на умовах таких договорів. Раніше умови розстрочки могли включати від 20% до 50% авансового платежу, то у 2023 році це виключно договори по безвідсотковому розтермінуванню. Невелика кількість вільних грошей у людей, які готові вкласти у житло, а також відсутність масового іпотечного кредитування вимагає від забудовників робити лояльнішими умови для клієнтів», — заявив співвласник та партнер InCo home Богдан Серотюк.

Компанія стверджує, що через суттєве скорочення обсягів будівництва у 2022-2023 роках в майбутньому виникне дефіцит пропозиції на первинному ринку.

Джерело