Реєстрація /

Власників котеджного містечка у Києві звинувачують у захопленні землі і самовільному будівництві

Факти просять перевірити.

Власників котеджного містечка «Коник», розташованого на березі однойменної річки за адресою вул. Лютнева, 58 в Києві, звинуватили у завданні збитків земельним і водним ресурсам міста. Зокрема, вони, начебто, в промислових обсягах методом гідронамиву незаконно видобувають пісок з річки Коник в межах прибережної захисної смуги, що призводить до обвалу і знищення території лівого берега річки. Депутат Київради Володимир Бохняк просить мера столиці, Віталія Кличка надати детальну інформацію про право власності, договори оренди земельних ділянок котеджного містечка.

На правому березі річки повністю знищена прибережна рослинність, відбувається ерозія ґрунту і забруднення води дощовими стоками.

Крім того, на території близько 1 га в межах прибережної захисної смуги річки здійснюється видобуток піску кар'єрним способом, в результаті чого на місці цінних зелених насаджень утворився кар'єр глибиною 6 метрів і площею близько 1 га. Також правопорушники самовільно огородили парканом берег річки, який є власністю громади Києва, і, залучаючи приватну охорону, обмежили права киян на вільне пересування.

При цьому, фактичний розмір котеджного містечка становить 12 га, тоді як у власність йому надано тільки 5,9 га. На захоплених ділянках здійснюється самовільне будівництво об'єктів без отримання містобудівних умов і обмежень.

Депутат наполягає, що необхідно організувати перевірку фактів порушення законодавства, демонтувати паркани і самовільно зведені споруди в межах території комунальної власності. Також Бохняк попросив створити робочі групи профільних комісій Київради, щоб розібратися з обсягами самозахоплення земель, заподіяної шкоди екології, визначити рівень збитків і вжити заходів для його відшкодування власниками котеджного містечка.

Раніше повідомлялося, що землю парковки на проспекті Перемоги повернуть Києву.

Джерело