Реєстрація /

В Україні змінилися правила реєстрації місця проживання

Нові правила діяють із грудня.

З 1 грудня 2021 року набрав чинності Закон України «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні», який встановив новий порядок реєстрації та зняття з реєстрації місця проживання фізичних осіб.

Про це повідомили в Департаменті з питань реєстрації КМДА.

Серед основних змін – встановлено дві форми подання інформації про місце проживання:

-  особисто, як було раніше, з поданням заяви в паперовій формі через центри надання адміністративних послуг (реєстрація місця проживання);

- в електронному вигляді, шляхом заповнення онлайн декларації, без необхідності втрачати час на відвідування будь-яких установ – центрів надання адміністративних послуг (далі – ЦНАП) або військових комісаріатів для чоловіків (декларування місця проживання).

При поданні заяви через ЦНАП особа приходить тільки один раз. За результатом надання послуг повертатись не потрібно. Заявники просто отримують SMS-повідомлення на особистий телефон.

Також, відмінено проставлення штампу про реєстрацію місця проживання фізичної особи до документів.

Читайте також: Скільки коштує держреєстрація прав власності в Україні, кому можна не платити

На сьогодні при отриманні будь-яких послуг не потрібно надавати довідку про реєстрацію місця проживання. Структурні підрозділи виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), комунальні підприємства, інші установи та організації, які у своїй роботі мають справу з інформацією про місце проживання громадян, можуть отримувати зазначені дані безпосередньо з інформаційної системи «Реєстр територіальної громади міста Києва» шляхом підключення.

Стаття по темі: Вступає в силу новий закон про перехід землі власнику нерухомості на ній

Джерело

Теґи