Реєстрація /

В Україні вводять обов’язкове використання BIM-технологій в проектуванні та будівництві

Нововведення вступить у дію починаючи з 2019 року.

Обов’язкове впровадження BIM-технологій в проектуванні та будівництві, буде в Україні, починаючи з 2019 року.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

«Зараз Мінрегіон проводить аналіз застосування BIM-технологій в проектуванні та будівництві, ретельно вивчається зарубіжний досвід. Гадаємо, що 2019 рік має стати роком початку BIM-технологій в Україні. Вважаємо це важливим та своєчасним для України», – сказав він.

Країни Євросоюзу почали впроваджувати BIM-технології ще в 2013 році. У липні 2018 року Робоча група Євросоюзу по BIM випустила Керівництво по впровадженню технологій для європейських державних замовників.

Читайте також: За скільки реально купити квартиру в Києві в 2018 році

За оцінками експертів, проектування, будівництво та експлуатація об’єктів за технологією BIM більш ефективні. Так, в країнах Євросоюзу очікувана щорічна економія від використання BIM-технологій на етапі проектування та будівництва складає більше 20%. 

Перевагами застосування BIM-технологій в проектуванні та будівництві є:

  • зменшення термінів підготовки проектної документації;
  • зменшення ймовірністі помилок при проектуванні;
  • контроль ключових показників і дотримання термінів виконання робіт;
  • швидке надання інформації щодо результатів досліджень і випробувань, проектної документації та звітів в електронному вигляді;
  • оперативне коригування вартісних показників будівництва;
  • зниження грошових витрат
  • скорочення термінів введення будівлі в експлуатацію.

Довідково:
BIM (Building Information Model) — інформаційне моделювання будівлі. Це технологічний підхід до будівництва, який передбачає збір і комплексну обробку в процесі проектування всієї архітектурно-конструкторської, технологічної, економічної та іншої інформації про будівлю з усіма її взаємозв’язками і залежностями, коли будівля і все, що має до нього відношення, розглядаються як єдиний об’єкт.
 

Джерело