Реєстрація /

В Києві можуть перейти на виробництво електроенергії за допомогою вугілля

Газ значно подорожчав.

Через зростання вартості природного газу виробництво електроенергії для теплоелектроцентралей (ТЕЦ) стало збитковим. КП «Київтеплоенерго» звернулось до Регулятора з метою стабілізації ситуації у сфері газової генерації електроенергії. 

Ринкова ціна електроенергії не покриває вартості палива для виробництва електроенергії на газових ТЕЦ.

Співвідношення вартості вугілля та газу, які є основною сировиною для виробництва електроенергії, зараз складає 1:5. Навіть з урахуванням вищої ефективності газових ТЕЦ, собівартість «газової» електроенергії наразі втричі перевищує собівартість «вугільної». Це призвело до розбалансування ринку електроенергії та втрати конкурентоздатності усієї газової генерації в Україні, хоча порівняно з вугільною генерацією вона вважається більш ефективною та екологічно безпечною.

Ситуація занизьких цін на ринку електроенергії зумовлена недосконалим механізмом встановлення цінових запобіжників (прайс-кепів). Згідно з практикою регулювання ринку електроенергії, обмеження цін орієнтовані на собівартість більш дешевої вугільної генерації електроенергії, що призвело до збитковості виробництва електроенергії на газових когенераційних потужностях і вимушеної зупинки енергоблоків, які, окрім виробництва електроенергії, також виробляють тепло для систем централізованого опалення та гарячого водопостачання.

В умовах низьких запасів вугілля на українських електростанціях стають можливими загрози застосування у зимовий період графіків обмеження споживання електроенергії.

Читайте також: Популярні квартири на ринку нерухомості Києва: що користується підвищеним попитом в 2021 році

Раніше повідомлялося, що на ВДНГ починають будівництво урбан-парку

Джерело