Реєстрація /

В центрі Києва знищили сквер


На землі побудують церкву.

У Шевченківському районі знищили сквер. До 2015 року цю ділянку орендувала у міста релігійна громада мормонів (Церква Ісуса Христа святих останніх днів). Мормони отримали її у 2005 році для зведення молитовного будинку з недільною школою – але за умови, що будівництво буде завершено впродовж трьох років після укладення договору.

Відмітимо, що з 1950 року ця ділянка належала дитячому садку № 31, але за мерства Олександра Омельченка її віддали приватній компанії – Українському промислово-фінансовому концерну «Славутич». У 2001 році останній перепродав мормонам увесь майновий комплекс колишнього дитсадка, включаючи його двоповерхову будівлю.

За два роки мормони орендували і земельну ділянку дитячого садка. Офіційно – для його подальшої експлуатації. Але згодом дитсадок і господарські споруди були визнані аварійними і знесені. Відтак, мормони переоформили договір оренди, цього разу вже для нового будівництва.

Впродовж наступних десяти років воно так і не розпочалося, натомість проти нього постійно протестували місцеві мешканці. У 2015 році, за місяць до місцевих виборів, Київрада розриває договір оренди із мормонами – і надає статус скверу зеленій зоні, яка на той момент вже повністю вкрила запущену ділянку, пише Хмарочос.

Втім, вже через декілька місяців після виборів мормони оскаржили це рішення в суді. Зазначимо, що представники Київради не прийшли на засідання, а у письмових поясненнях навіть наголосили, що цей проєкт рішення «не відповідає чинному законодавству».

Водночас у Київраді був зареєстрований проєкт рішення, який ліквідував сквер і повертав ділянку мормонам.
У липні 2019 року Верховний Суд остаточно повернув цю ділянку мормонам.

Читайте також: Найдешевші квартири в Києві в 2020 році: який бюджет на покупку та безпека угоди

Раніше повідомлялося, що у квітні-травні цього року в столиці відкриють після капітального ремонту п’ять парків: «Партизанська слава» (Дарницький район), другу чергу парку «Сирецький» (Шевченківський район), другу чергу парку на Троєщині (Деснянський район), «Совки» (Святошинський район) і «Лебединий» (Дарницький район). На оновлення та капремонт зелених зон цього року місто спрямує майже 500 млн грн.

Джерело