Реєстрація /

Уряд змінив правила розрахунку тарифів на тепло та гарячу воду. Перерахунків більше не буде?

Змінено постанову від 2011 року

На засіданні Кабінету міністрів України прийнято рішення, яке змінює правила розрахунку тарифів на тепло та гарячу воду. Тепер теплоенергетики зможуть враховувати середню ціну на газ за минулий опалювальний сезон.

Що змінює постанова Кабміну

Постанова Уряду вносить зміни до двох документів:

  • Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води;
  • Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення.

Чому змінено правила встановлення тарифів

Після запуску ринку природного газу його ціна постійно змінювалась і протягом опалювального сезону могла відрізнятися майже вдвічі. Як приклад Міністерство розвитку громад та територій наводить минулий опалювальний сезон, коли ціна на газ коливалася від 2897 грн за тисячу кубометрів палива (у квітні 2020 року) до 4899 грн/тис. куб.м. (у листопаді 2019 року).

До цього підприємства теплокомуненерго здійснювали перерахунок за вимогами постанови КМУ від 24 грудня 2019 року № 1082.

Стаття по темі: Що зміниться з 1 червня в Україні: запрацюють дитсадки, почнуть курсувати поїзди та електрички

Чи будуть знижені тарифи на тепло та гарячу воду

Зміни дозволяють підприємствам ТКЕ планувати витрати на придбання природного газу (з метою включення їх до складу тарифів) на рівні середньої ціни природного газу, що склалася за минулий опалювальний сезон.

«Оскільки ціна природного газу у кожному з місяців опалювального сезону 2020-2021 рр. буде змінюватися згідно ринку, тарифи необхідно переглянути до початку опалювального сезону, адже важливо визначити розмір витрат на придбання природного газу, оскільки він складає 80-85% в структурі тарифу. Для населення тарифи на тепло та гарячу воду зменшаться», – вважає заступник міністра розвитку громад та територій Наталія Хоцянівська.

Нагадаємо, що згідно з розрахунками Держстату в Україні у травні 2020 року тарифи на житло, воду, електроенергію та газ знизилися на 2,8%.

Джерело

Теґи