Реєстрація /

Умови участі в програмі з енергоефективності IQ energy змінили

На заміну вікон в новобудовах гроші не будуть давати.

З 1 серпня 2018 року з метою підвищення енергоефективності житла в Україні та скорочення викидів CO2 вступають в силу зміни в умови участі в програмі IQ energy.

Припиняється підтримка проектів зі скління балконів, лоджій та інших неопалюваних приміщень (терас, веранд, оранжерей і т.п.), а також проектів з встановлення віконних конструкцій при новому будівництві.

Всі подібні проекти, в яких кредитні договори укладені до 31.07.2018 включно, будуть розглядатися за діючими на цю дату правилам.

Стаття по темі: «Утепляємось» за рахунок держави: що для цього потрібно?

Рішення прийнято у зв'язку з тим, що однією з основних цілей програми є енергозбереження та зниження викидів СО2 в Україні. На сьогоднішній день в Україні при новому будівництві повинні встановлюватися вікна, що відповідають чинним будівельним нормам з енергоефективності. Таким чином, установка вікон в новому житлі за програмою IQ energy має мінімальний вплив на досягнення цілей програми. При цьому житло сотень тисяч українців обладнано застарілими неенергоеффективними вікнами, що мають щоденні істотні тепловтрати під час опалювального сезону. А вплив проектів зі скління неопалюваних приміщень на енергозбереження та зниження викидів СО2 також є менш значущим, в порівнянні з іншими категоріями товарів і обладнання, які беруть участь в програмі.

Стаття по темі: ЕСКО-проекти: перепони на шляху реалізації і перспективи

Топ-3 проектів, що роблять найбільший вплив на енергозбереження в житлових приміщеннях, за оцінкою інженерів IQ energy:

  • Заміна газового котла і системи опалення.
  • Утеплення будинку (стін, покрівлі, підвалу).
  • Застосування нових технологій (теплові насоси, сонячні колектори).

Оскільки фінансовий ресурс програми обмежений, кошти донорів будуть спрямовані на створення можливостей модернізації вікон у вже існуючому житлі, де зусилля матимуть найбільший результат.

Джерело