Реєстрація /

ЕСКО-проекти: перепони на шляху реалізації і перспективи

У Києві реалізували декілька ЕСКО-проектів.

Кілька років в Україні діє програма по залученню енергосервісних компаній (ЕСКО) для проведення енергоефективних заходів в будівлях бюджетних структур. 100realty.ua вирішив з'ясувати, що вдалося досягти і які перспективи цього напряму.

Кому потрібні ЕСКО?
Енергосервіс, який представляє з себе комплекс енергозберігаючих та інших заходів, спрямований на скорочення споживання і/або витрат на оплату паливно-енергетичних ресурсів та/або житлово-комунальних послуг у порівнянні зі споживанням або витратами за відсутності таких заходів.

«Суть концепції енергосервісу полягає в тому, що енергоефективні заходи в будівлях бюджетних установ (шкіл, дитячих садків, лікарень, університетів і т.д.) впроваджуються приватними інвесторами – енергосервісними компаніями (ЕСКО), а оплата здійснюється за рахунок економії (скорочення витрат на споживання комунальних послуг і енергоносіїв), досягнутої в результаті здійснення енергоефективних заходів», – кажуть в Держенергоефективності.

На сьогоднішній день проведено 172 аукціони, а 37 договорів з енергосервісними компаніями вже підписані на суму 40 млн. грн. в різних регіонах України.

Найбільший енергосервісний договір укладено в смт. Баришівка Київської області. Це комплексне утеплення загальноосвітньої школи на суму 10 млн. грн. Термін контракту – 14 років.

«Статистика свідчить, що місцева влада та інвестори проявляють все більше інтересу до ЕСКО – прозорого механізму залучення приватного капіталу до утеплення шкіл, дитсадків, лікарень та інших об'єктів соціальної сфери. При цьому не витрачається жодної копійки бюджету», – прокоментував голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Савчук також повідомив, що близько 70 тис. бюджетних установ потребують комплексної термомодернізації. Це ринок обсягом 8 млрд. дол.

Держенергоефективності веде базу будівель, які потребують енергосервісу. Тому інвестори можуть переглянути повний перелік об'єктів і проаналізувати рентабельність майбутніх ЕСКО-проектів.

На сьогодні найбільша кількість установ, де необхідно впровадити енергосервіс, запропонували Київська та Харківська області. У цих регіонах відібрано понад тисячу об'єктів для ЕСКО-інвестицій.

Широкий вибір бюджетних установ для роботи з ЕСКО-контрактами в Запорізькій, Рівненській, Миколаївській областях.

Київ б'є рекорди
На сьогоднішній день найбільше ЕСКО-договорів уклали в Києві. Всього – 49 контрактів.

ЕСКО-проекти хочуть впроваджувати в дитячих садах, школах і різних спеціалізованих навчальних закладах Оболонського, Святошинського, Солом'янського, Деснянського та Дарницького районів міста.

За умовами договорів планується, зокрема, установка індивідуальних теплових пунктів та модернізація системи автоматичного регулювання теплового потоку. Термін дії більшості договорів складе 5,5-6,5 років. Очікувана економія енергоспоживання складе не менше 20%.

Чому ЕСКО-проекти не набирають шаленої популярності?
В Україні тисячі об'єктів, які вимагають енергоефективних заходів, але знайти інвесторів для всіх не так легко.

За словами Сергія Свистюка, менеджера з управління проектами ТОВ «ДТЕК ЕСКО» (компанія уклала договори на 7 років на проведення енергоефективних заходів в 2 дитячих садках Києва на суму майже 2 млн. грн.), розвиток напрямку зупиняє ряд ризиків.

«Однією з перешкод на шляху розвитку ЕСКО-проектів є великий термін окупності інвестицій. За цей час гроші знецінюються і інвестиційна привабливість таких проектів може бути сумнівною. Друге – це суттєва зношеність інженерних мереж. Для проведення реконструкції потрібно грошей більше, ніж інвестор готовий вкласти», – каже Свистюк.

На думку Максима Мятка, директора з розвитку проектної компанії «АІММ-Груп», причиною невисокої популярності ЕСКО є і те, що в Україні поки немає гарантій повернення інвестицій через політичні та економічні чинники.

Інвестор не може бути впевнений в тому, що вкладені гроші будуть повернуті в узгоджені терміни.

В цілому, за його словами, проведення самих енергоефективних заходів з інженерної точки зору нескладне.

«Все залежить від будівлі, її «віку» і стану. Необхідний якісний аудит, який допоможе визначити, який мінімум заходів з оптимальним вкладенням коштів необхідний, щоб отримати максимальний ефект. Потім потрібен проект, на основі якого можна виконувати роботи», – говорить Мятко.

За його словами, наприклад, в одній будівлі можна замінити вікна, утеплити фасади, що технічно просто, при цьому можна досягти суттєвої економії на комунальних послугах. В іншому – потрібна комплексна реконструкція, що вимагає абсолютно іншого об'єму фінансових витрат і комплексу проектних та інженерних робіт.

Які перспективи?
На думку експертів, ринок ЕСКО – перспективний. Особливо з огляду на те, що спостерігається постійне зростання тарифів на енергоносії.

«Якщо ще пару років назад термін окупності проектів з енергоефективності досягав в середньому 10 років через низьку вартості енергоносіїв і комунальних послуг, то сьогодні повернути інвестиції можна за 5-7 років за рахунок зростання тарифів. В майбутньому енергоносії продовжать дорожчати і привабливість енергоефективних заходів буде рости», – вважає Максим Мятко.

Источник

Юлія Василенко, 100realty.ua