Реєстрація /

Україні потрібен новий підхід до залучення іноземних інвестицій у будівництво

Дозвільні процедури мають бути прозорими.

В Україні існує нагальна потреба у новому підході до залучення іноземних інвестицій з боку держави. У тому числі при залученні інвестицій у будівництво.

Про це повідомив керівник департаменту ринків капіталу CBRE Ukraine Ярослав Горбушко.

«Україна мусить на державному рівні забезпечити незалежність та незаангажованість судової системи, працювати над подоланням корупції в сегменті нерухомості та індустріального будівництва», – розповів експерт.  
Крім того, на думку фахівця, існує потреба в прозорій дозвільній системі, яка б дала змогу девелоперам відслідковувати стан розгляду їхніх заяв та дозвільних документів, а також звернутись за підтримкою до кваліфікованих та відповідальних осіб. У цьому напрямку вже є позитивні зміни.

Стаття по темі: Купівля квартири у забудовника: безпечні і не дуже способи інвестування

«З 1 листопада 2018 року Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ) почала реєструвати усі дозвільні документи через відкриту систему «Прозора ДАБІ», запуск якої дав змогу моніторингу кожної заявки від девелопера. А з 2 вересня 2019 року Держархбудінспекція та Фонд «Євразія» розпочали тестування системи «Електронний кабінет». Дана система запровадить автоматичність прийняття рішень у будівництві та допоможе усунути вплив людського фактору, що мінімізує виникнення корупційних ризиків між девелоперами та органами контролю», – сказав Горбушко.

Раніше повідомлялося, що в Україні планують інвестувати в інфраструктуру не менше 20 мільярдів доларів за 5 років.

Джерело