Реєстрація /

Українці зможуть сплатити борг за комунальні послуги протягом 5 років

Борг сягає 63, 1 млн грн.

Населення України заборгувало за спожиті житлово-комунальні послуги станом на 1 травня 2020 року 63,1 млрд грн.

Про це повідомляє прес-служба Мінрегіонбуду.

В поточному році пільг і субсидій на сплату ЖКП в державному бюджеті передбачено 39 млрд грн. Отримують пільги і субсидії 5 млн домогосподарств – це третина всіх домогосподарств України. Решта споживачів мають достатній рівень доходів, виходячи з того, що вони не звернулись за отриманням субсидій, тому повинні самотужки проводити розрахунки за надані послуги.

«Враховуючи те, що заборгованість населення досить значна, Мінрегіон підтримує зареєстрований в ВРУ законопроєкт №3613. Адже його норми передбачають розстрочення заборгованості, яка буде обліковуватися за споживачем комунальних послуг на 1 жовтня поточного року, рівними частинами протягом 60 місяців. Тобто протягом п’яти наступних років. Крім того, ми маємо усвідомлювати такий чинник: є певна частина заборгованості, яка некоректно нарахована для споживача. І він не проводить розрахунки, насамперед, не погоджуючись з тими сумами, які йому нараховані та пред’явлені до сплати. Саме цим законом такі взаємовідносини будуть урегульовані. Буде проведена інвентаризація цієї заборгованості із залученням постійно діючих комісій при органах місцевого самоврядування, які визначать безпідставність цих нарахувань і ці суми мають бути або перераховані, або списані саме надавачами послуг», – зазначила заступник Міністра розвитку громад та територій України Наталія Хоцянівська.

Стаття по темі: Київська інфраструктура: що реалізовано і що обіцяли зробити в 2019 році

Раніше повідомлялося, що рівень оплати киянами за послуги з вивезення побутових відходів за березень складає 77%: порівняно з попереднім місяцем рівень платежів за цю послугу знизився орієнтовно на 15%. В абсолютних цифрах за вивезення сміття у березні кияни не доплатили майже 14,5 млн грн. При цьому під час епідемії коронавірусної інфекції комунальні служби, які вивозять сміття, працюють у посиленому режимі в умовах підвищеної небезпеки.

Джерело