Реєстрація /

У постмодерністському кварталі Подолу відновили зруйновану альтанку

Гроші наприкінці грудня виділила німецька агенція GIZ.

У внутрішньому подвір’ї одного з будинків постмодерністського кварталу київського Подолу відновили альтанку. Про це «Хмарочосу» повідомили місцеві мешканці.

У 2020 році комунальники почали руйнувати альтанку на Костянтинівській 56, але їм перешкодили місцеві жителі. Подоляни намагалися знайти гроші на її відновлення через Громадський бюджет, однак не вийшло.

Влітку 2023-го почали готувати заявку на грант. Гроші наприкінці грудня виділила німецька агенція GIZ.

Але роботи з відновлення не могли почати до теплого сезону. Процес гальмувався через пошуки ліцензованих компаній, обстріли тощо. Зрештою, коли приступили до ремонту, виявилося, що в альтанки немає фундаменту, а цегла настільки крихка, що розсипалася в руках. Двічі бригаду майстрів забирали працівники ТЦК, після чого мешканці самі охороняли будматеріали.

За процесом відновлення стежив один із архітекторів-авторів оригінального проєкту забудови – Юрій Шалацький. Він лишився, зокрема, незадоволеним кольором бетонних парапетів, які, на його думку, мали бути світлішим. Експериментальна житлова забудова чотирьох кварталів на Подолі біля станції метро Тараса Шевченка була реалізована протягом 1984-1992 років за проєктом Юрія Шалацького, Георгія Духовичного, Тетяни Лазаренко, Леоніда Мороза, Ігоря Шпари.

Раніше повідомлялося, що ринок житлової нерухомості України показує поступове відновлення.

Джерело