Реєстрація /

У КМДА розповіли про особливості купівлі апартаментів


Покупці знають не все про апартаменти.

Такі об’єкти, як апартаменти, з’явились на українському ринку нерухомості відносно нещодавно. У пересічних громадян вони асоціюються з елітними квартирами, які мають панорамний вид з вікна і дизайнерський ремонт. Однак насправді в апартаментів є низка особливостей, про які покупці такої нерухомості знають далеко не завжди.

Про це розповів заступник директора Департаменту будівництва та архітектури КМДА, начальник управління адміністративних послуг Юрій Тацій. 

«Варто обов'язково  знати, що апартаменти – нежитлова нерухомість. Вони можуть облаштовуватись у нежитлових приміщеннях, містобудівні умови та обмеження на які значно менш суворі, ніж до квартир, а також їх частіше будують на територіях, не передбачених для житла. Буває, що такі приміщення взагалі розташовані на останніх поверхах офісних комплексів», – зазначив Тацій. 

Чиновник зазначив, що інфраструктурні вимоги до апартаментів не є обов' язковими, зокрема забудовник може не забезпечити жителів дитсадочком, школою, лікарнею чи іншими соціальними об'єктами. Їх не можна зареєструвати як місце проживання, адже вони не належать до житлового фонду.

Забудовникам вигідно будувати апартаменти з огляду на простіші вимоги до такого виду нерухомості та дешевше спорудження. 

Стаття по темі: Купити нерухомість в Києві: 5 секретів пошуку якісного житла

«Для будівництва апартаментів у Департаменті містобудування та архітектури КМДА необхідно отримати містобудівні умови та обмеження на проєктування нежитлового приміщення, як правило, громадської забудови», – резюмував Юрій Тацій. 

Нагадаємо, що У Києві є можливість перевести житлове приміщення у нежитлове для ведення бізнесу двома способами – за спрощеним порядком, ухваленим Київською міською радою, або через отримання містобудівних умов та обмежень. Законодавства забороняє більше 10 видів бізнесу, які можна відкрити у житловій будівлі.

Джерело