Реєстрація /

У Києві збільшилася кількість ризикових новобудов

Деякі об’єкти можуть стати довгобудами.

За даними аналітичного дослідження проведеного компанією Monitor.Estate у вересні 2020 року, більше ніж половину новобудов в Києві можна зарахувати до категорії ризикових. 

В дослідженні проаналізовано 435 об'єктів будівництва, що зводились з 2016 року та/або зводиться сьогодні. Критерії ризиковості визначено за такими параметрами: відсутність ліцензій на виконання будівельних робіт, зведення на землях без відповідного цільового призначення або без сформованої земельної ділянки, будівництво без повного пакету дозвільних документів. Крім того, проаналізовано компанії, що залучені до процесу будівництва.

У столиці налічується 232 ризикових об’єкта будівництва, що становить 53,3% від загальної кількості будинків, що зводяться. Без оформлення дозвільних документів ДАБІ —113 новобудов (25,9% від загальної кількості новобудов), ще 180 (41,3%) будують на землях без відповідного цільового призначення або без сформованої земельної ділянки. 20 об’єктів (4,5%) зводиться без необхідних ліцензій на виконання будівельних робіт. 
Найбільша кількість ризикових новобудов зосереджена в Деснянському районі — основна проблема нецільове використання землі. Потім Голосіївський і Шевченківський, найменш проблемний Оболонський район. Поясненням цього може бути відсутність активної нової забудови відносно інших районів.

«Якщо порівняти з даними початку року, то збільшилась кількість об’єктів і відповідно зросла кількість ризикових на кілька відсотків. Це пов’язано з анонсуванням в 2020 році нових комплексів, які вже розпочали активний продаж квартир без належних дозвільних документів, а девелопери діючих новобудов не поспішають доотримувати необхідні документи. Крім того, земля з правильним цільовим призначенням закінчується і забудовники шукають підходящі ділянки для забудови, не дивлячись на її цільове та функціональне призначення», — говорить співзасновник сервісу Monitor.Estate Володимир Копоть.

Всього до процесу будівництва залучено 712 компаній: замовник будівництва, проектувальник об’єкту, підрядна організація та девелопер, під брендом якого новобудова рекламується. З них: 96 зареєстровані за адресами масової реєстрації – це 13,48% від всіх компаній, 178 компаній мають податковий борг – 25%. Також зафіксовано сотні кримінальних справ, в яких фігурують 389 компаній.

Стаття по темі: Наскільки подорожчав ремонт квартири в Києві: порівнюємо ціни 2020 і 2018 року

«Більшість кримінальних справ стосуються використання схем фінансування будівництва та залучення фіктивних компаній, за допомогою яких забудовники занижують базу оподаткування. Ще один сегмент справ — не правомірність передачі земельних ділянок державної власності у користування юридичних осіб», — додає Володимир Копоть.

Нагадаємо, у лютому 2020 року з 409 об’єктів будівництва, що зводяться  у столиці ризикових новобудов було 214.

Стаття по темі: Нацбанк дав прогноз по ринку нерухомості України: новобудови ризиковані для інвесторів, попит буде відновлюватися 2 роки

Для добудови та введення в експлуатацію інших об'єктів «Укрбуду» необхідна згода Кабінету міністрів на підписання договорів про передачу землі Міністерства оборони України. Це одна з 3 ключових проблем, які гальмують зведення довгобудів.

Джерело