Реєстрація /

У Києві встановили 2,5 тисячі контейнерів для роздільного збору сміття

Місто контролюватиме вивіз відходів.

Київ запроваджує проект роздільного збору твердих побутових відходів: у місті вже встановлено близько 2,5 тис. контейнерів для збору пластику, паперу та скла.

«І міська влада не дозволить, щоб відібрані фракції відвозили на полігон чи деінде у загальному сміттєвозі. Ми будемо жорстко це контролювати. Вторинна сировина має спрямовуватися на сортувальні лінії та подальшу переробку», – заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Він назвав міфом поширене уявлення, що сортування й переробка сміття – це надзвичайно прибуткова справа. Зокрема, він звернув увагу на те, що постійно коливається ціна на вторинну сировину. Тому місто в межах повноважень сприятиме й допомагатиме підприємствам, які впроваджують цей проект.

Посадовець переконаний, що надзвичайно важливим каталізатором успішних процесів сортування та переробки стануть зміни до чинного законодавства. На законодавчому рівні необхідно скачувати податок на додану вартість на вторинну сировину, збільшити податок на захоронення, передати екологічний податок на рівень місцевих громад, де розташовані об’єкти поводження з відходами, передбачити фінансову відповідальність виробників товарів у тарі упаковці, можливість гарантій інвесторам з переробки сміття від муніципалітетів.

Стаття по темі: Професійні склади в Києві: на ринку дефіцит пропозиції

Нагадаємо, під час акції «День без поліетилену» на чотирьох локаціях в столиці близько 200 чоловік займалися збором сміття в водах Дніпра.  Як результат, було зібрано близько 2 тонн сміття.

Джерело