Реєстрація /

У Києві приберуть автопокришки, якими кияни захищають зелені зони від паркування автомобілів

Покришки виділяють токсичні речовини. 

У Деснянському районі Києва почали прибирати покришки від авто із дворів, якими кияни захищалися від паркування авто на зелених зонах. Комунальники говорять, що прибирання гумових покришок проводитимуть періодично до повного очищення території. 

Національна екологічна рада дала пояснення щодо небезпеки для людей і природи від використання автопокришок.

Автомобільні шини – серйозна екологічна проблема, речовини, які використовуються при виробництві, переробці і утилізації шин є вкрай токсичними для людини і навколишнього середовища, йдеться у поясненні. Відпрацьовані автомобільні покришки (ОАП) є відходом четвертого класу небезпеки. При довгому впливі на навколишнє середовище вони завдають колосальної шкоди тому, що до їх складу входить понад 120 шкідливих хімічних речовин. Частина з них є сильними канцерогенами і згубно впливають на здоров’я людини викликаючи онкологічні захворювання. Найнебезпечніші серед них з онкологічною точки зору – N-нітрозаміни, які при розкладанні відпрацьованих шин виділяються в повітря.

При контакті з водою відбувається вимивання цілого ряду токсичних органічних сполук: метилфеніл, етанон, азулен, бензотіазол, метілбензотіазол, діметілпропіл, метілбензамін, бутильований гідрокситолуол, діетилфталат, метилтіо, бензотіазол, дифениламин, дибутилфталат, фенатрен, які потрапляють у грунт та повітря.

Крім того, в процесі зносу автопокришок утворюється шинний пил. На нього перетворюється 20-25% всієї маси автопокришок. Пил осідає на землю, що шкідливо для грунту, рослинності. Ним дихають люди. У шинного пилу у великій кількості присутній дуже шкідливий канцероген – бензпірен.

Читайте також: Чому в Україні не вводять в експлуатацію зведені будинки: що відбувається з ДАБІ і чи є вихід

Раніше повідомлялося, що Київська міська рада може розглянути нові правила розміщення кіосків у столиці.

Проект рішення передбачає можливість прибрати близько 70% МАФів у Києві до 2024 року. У документі мова йде про МАФи, які псують зовнішній вигляд міста і заважають комфорту громадян. Кіоски повинні бути прибрані з територій біля станцій метро, ​​біля зупинок громадського транспорту і ті, які розташовані вздовж основних транспортних магістралей.

Джерело