Реєстрація /

Тарифи на тепло можуть вирости через дефіцит газу за «фіксованими цінами»

Тримати тарифи довго не зможуть.

У своєму зверненні до Уряду від 23 жовтня 2021 року Асоціація «Укртеплокомуненерго» просить КМУ, у межах доручення РНБО України від 22.10.2021 р., зобов’язати ГК «Нафтогаз Трейдинг» провести коригування обсягів природного газу для виробництва теплової енергії  за «фіксованою ціною». Брак обсягів газу за «фіксованою ціною» є прямою загрозою сталому проходженню опалювального сезону 2021/2022 рр., а також виконанню Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії, підписаного 30 вересня поточного року.

Про це 100realty.ua повідомили в Асоціації.

«Причина браку цих обсягів полягає в тому, що «Нафтогаз Трейдинг» визначав їх самостійно, як середньоарифметичне значення споживання газу підприємствами ТКЕ за останні 3 роки. При цьому газопостачальник абсолютно не врахував особливості проходження попередніх опалювальних сезонів, зокрема їх тривалість, температурні показники, а також метеорологічний прогноз на поточний опалювальний сезон. Через таку свідому легковажність постачальника газу, теплопостачальники будуть тепер докуповувати газ за ринковою ціною (Обсяг 2), зокрема у листопаді — 36 424,91 грн/тис. куб.м. з ПДВ і послугою транспортування. Як результат, знову матимемо поглиблення кризи в галузі. Підприємства ТКЕ будуть вимушені піднімати тарифи або переводити роботу котелень і теплових мереж у режим «технологічної броні» для можливості збереження роботоспроможності внутрішньобудинкових систем теплопостачання», — розповів віце-президент Міжгалузевої асоціації «Укртеплокомуненерго» Сергій Дунайло.

Читайте також: ТОП-5 порад, як зменшити електроспоживання, працюючи із дому

Раніше повідомлялося, що до кінця 2020 року фахівці ДТЕК Київські електромережі безкоштовно замінять електролічильники більше 28 тисячам клієнтів. Замість старих приладів обліку їм встановлять нові та сучасні, які допомагають заощаджувати. Енергетики закликали киян допускати співробітників енергокомпанії у власні помешкання для виконання монтажних робіт та розповідають, як упевнитись, що до них в оселю завітав саме співробітник ДТЕК.

Джерело