Реєстрація /

Субсидії на комунальні послуги будуть призначати по-новому: що зміниться


Вже прийняли зміни.

Станом на початок січня 2021 року розмір обов'язкової частки платежу за комунальні послуги для кожної сім'ї визначається індивідуально, але за єдиною формулою.

Сума залежить від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства в розрахунку на одну людину. У грудні 2020 року Кабмін вніс кілька змін до порядку призначення субсидій, повідомила пресслужба Мінсоцполітики.

На даному етапі субсидію отримує понад 3,1 млн домогосподарств, а середній розмір нарахувань становить близько 1 633 грн в місяць. Для порівняння, в січні 2020 го допомогу отримувало приблизно таку саму кількість субсідіантов, але її розмір становив на той момент 1256 грн.

Що змінилося у нарахуванні субсидій:

• тепер субсидію зможуть отримувати навіть ті домогосподарства, представники яких офіційно працюють за кордоном – це стосується країн, з якими Україна не уклала договори про соціальне забезпечення;
• можуть отримати допомогу особи, які придбали житло протягом 12 місяців перед зверненням за субсидією, а також громадяни, що не має доходів і звільнені від сплати ЄСВ;
• при встановленні права на отримання субсидії облік перевищення граничної величини буде визначатися за загальною площею, а не тільки по опалювальної – це автоматизує процес отримання даних з Держреєстру прав на нерухомість;
• розширено перелік каналів інформаційної взаємодії між Ощадбанком і одержувачами за допомогою месенджерів.

Ще одним рішенням уряд спростив призначення субсидій для осіб, які отримують допомогу по частковому безробіттю у зв'язку із введенням карантину.

Стаття по темі: Що буде з цінами на нерухомість в Києві в 2021 році: прогноз від експертів ринку

Як оформити субсидію:

• передати документи посадовій особі територіальної громади, ЦНАП, або в орган соцзахисту населення в містах обласного значення;
• подати заявку дистанційно через сайт Мінсоцполітики;
• заповнити заяву та декларацію і відправити її поштою до органу соцзахисту.

Крім субсидій майже 1,8 млн сімей користуються пільгами при оплаті комуналки і мають знижку від 25 до 100% залежно від категорії.

Нагадаємо, що з 1 січня в Україні набудуть чинності зміни в законодавстві, яке регулює податки, розміри мінімальної зарплати, прожиткового мінімуму. На окрему увагу заслуговують зміни в тарифах на газ та електрику, які істотно виростуть з 1 січня 2021 року.

Джерело