Реєстрація /

Що змінилось при сплаті податку під час продажу об'єктів незавершеного будівництва – роз’яснення податкової

З 23 травня набули чинності зміни в Податковому кодексі

Державна податкова служба роз’яснює зміни у законодавстві щодо сплати податку під час продажу об'єктів незавершеного будівництва. Зміни у Податковому кодексі набули чинності 23 травня 2020 року згідно з законом, прийнятим ще у січні.

Роз’яснення стосуються сплати податку на доход, отриманого від продажу об'єкту незавершеного будівництва. Також встановлюються його розміри та умови сплати.

Загалом продаж об'єкту незавершеного будівництва оподатковується у порядку, визначеному для об'єктів нерухомого майна, а об'єкти незавершеного будівництва включено до п. 172.1 ст. 172 Податкового кодексу.

Стаття по темі: Як в Києві перевести житлове приміщення у нежитлове: нова інструкція 2020 року

Що пояснює ДПС про сплату податку під час продажу об'єктів незавершеного будівництва

  1. Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року об'єктів незавершеного будівництва, за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується податком на доходи фізичних осіб.
  2. Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об'єктів нерухомості – незавершеного будівництва, підлягає оподаткуванню за ставкою 5%.

Податкова зазначає, що нарахування податку при обміні нерухомого майна здійснюється, виходячи з ціни, зазначеної в договорі, але не нижче оціночної вартості такого об'єкта.

Нагадаємо, що з 1 липня земельний податок доведеться сплачувати за новим законом. З цієї дати будуть скасовані певні пільги для суб’єктів господарювання, працюючих на єдиній системі оподаткування в частині сплати земельного податку.

Джерело