Реєстрація /

Ризики довгострокової оренди офісів підвищили попит на коворкінги


Попит знизився у всіх сегментах.

Учасники ринку коворкінгів в Києві відзначили збільшення попиту на високоякісні коворкінги у зв'язку з підвищенням ризиків довгострокової оренди в бізнес-центрах і економією на ремонтних роботах і додаткових послуг.

Про це повідомили аналітики компанії CBRE Ukraine.

У той же час, лише 13% опитаних респондентів компаній бачать довгострокову загрозу зменшення попиту внаслідок рецесії, яку потенційно буде переживати бізнес після виходу з карантину. Варто відзначити, що 88% коворкінгів, які пройшли опитування, планували розширення в Києві або за його межами. Тому в 38% респондентів наміри залишилися актуальними після подій, пов'язаних з поширенням Covid-19 в Україні, а 50% не виключають можливості подальшого розширення, проте стежитимуть за подальшим розвитком подій.

«Опитування представників коворкінгів показало, що, в цілому, середньо- і довгострокові очікування бізнесу залишилися позитивними і свідчить про готовність індустрії задовольнити потенційно зростаючий попит після стабілізації ситуації в країні і світі. З огляду на додатково відкладений попит на традиційні офіси до введення карантину разом з імовірною зміною в форматі офісної роботи в сторону віддаленої після карантину, ринок коворкінгів відчує відновлення попиту швидше на офісному ринку. Схожа ситуація спостерігалася під час кризи 2008 року, коли в результаті масових скорочень робочих місць, одночасно на ринку виявилося багато працездатних незайнятих громадян. В результаті чого активно почав розвиватися фріланс і малий бізнес, а оскільки дана категорія є ключовою аудиторією гнучких офісів, це послужило стимулом до активного розвитку коворкінгів і сервісних офісів», – кажуть аналітики.

Стаття по темі: Через карантин популярна оренда будинків під Києвом: які напрями користуються попитом

Раніше повідомлялося, що декілька років поспіль ринок коворкінгів Києва зазнає істотних структурних зрушень. Протягом лише останніх трьох кварталів ринок коворкінгів в Києві зріс щонайменше на 22% за обсягом зайнятих площ.

Джерело