Реєстрація /

Рітейлери розповіли яких кадрів їм не вистачає

Відчувається дефіцит через війну та мобілізацію.

Ситуація з кадрами у сфері готельного, ресторанного та роздрібного бізнесу критична. Через низькі зарплати багато працівників цієї галузі виїхали за кордон ще до війни, і малоймовірно, що вони повернуться на Батьківщину, йдеться у дослідженні рекрутингової компанії Talando для «РБК-Україна».

CEO Talando Влада Лященко звертає увагу, що кількість офіційно працевлаштованих осіб зменшилася з 11,5 млн у 2021 році до 9 млн у 2023 році.

«Кадровий дефіцит продовжує залишатися актуальною проблемою для багатьох українських компаній, які змушені адаптуватися до нових умов війни та мобілізації. Бізнес шукає рішення, щоб підтримувати ефективність та забезпечувати стабільну роботу, водночас стикаючись із труднощами у залученні персоналу», – говориться у дослідженні.

Торгова платформа Zakaz UA відчуває гостру нестачу кур'єрів та збирачів товарів через мобілізацію та підвищений попит на онлайн-замовлення.

Через війну та мобілізацію чоловіків призовного віку виник дефіцит працівників, що ускладнює оперативне закриття вакансій.

Ці виклики компанія намагається подолати активним рекрутингом, навчанням персоналу та покращенням умов праці.

У роздрібній мережі техніки та електроніки «Фокстрот» кадрові проблеми загострилися з 2023 року, особливо відчутний відтік жінок через мобілізацію та виїзд за кордон.

«Перші дзвіночки з'явилися орієнтовно з лютого 2023 р., коли ми почали відчувати ускладнення щодо залучення персоналу з ринку. 2024 року це відчувається ще сильніше – ринок точно не насичений кандидатами, кількість відгуків на резюме падає, а очікування кандидатів зростають. Іноді кандидати вимагають умов, які, ймовірно, жоден роботодавець не може надати», – розповідають у прес-службі рітейлера.

У «Фокстроті» зазначають, що зараз спостерігається вже третя хвиля відтоку співробітників, яка розпочалася у червні 2024 року. Це з продовженням військових дій, активізацією мобілізації і продовженням виїзду персоналу зарубіжних країн.

Втім, мережа магазинів JYSK не відчуває гострої нестачі кадрів ні серед продавців-консультантів у магазинах, ні серед офісних працівників, що є позитивним винятком на тлі загальної ситуації.

Раніше повідомлялося, що вакантність на офісну нерухомість у столиці все ще не вийшла на довоєнний рівень.

Джерело