Реєстрація /

Револьверний фонд Києва уклав перший договір із ОСББ на кредитування енергоефективних заходів

Перший кредит від Револьверного фонду отримав ОСББ «Підвисоцького, 6»

Комунальне підприємство «Фонд модернізації та розвитку житлового фонду міста Києва» (Револьверний фонд) підписав перший кредитний договір із ОСББ. Підприємство надасть кредитні кошти, які об’єднання планує спрямувати на роботи з утеплення фасаду, ремонту системи вентиляції, впорядкування укриття в будинку. Загальна сума кредиту складає 1,5 млн грн. Про це повідомив керівник Револьверного фонду Олександр Деніс.

Фонд є спеціальною організацією, що створена для підтримки ініціатив співвласників багатоквартирних будинків Києва та їх об’єднань для провадження проєктів енергоефективності, капітальних ремонтів, модернізації житлових будинків та їх елементів на прийнятних для мешканців умовах. Крім того, діяльність Револьверного фонду передбачає і встановлення незалежних енергоджерел – генераторів, сонячних батарей, інверторів тощо. Разом з існуючими програмами співфінансування, це стане додатковим інструментом та допомогою для будинкових громад. 

Серед видів робіт, на які будинкові громади можуть отримати кредит: встановлення або заміна вузлів обліку води (гарячої, холодної) та теплової енергії, встановлення, заміна або модернізація індивідуальних теплових пунктів, модернізація та/або заміна внутрішньобудинкових інженерних мереж, модернізація систем освітлення місць загального користування, теплоізоляція (термомодернізація) зовнішніх стін, підвальних приміщень, горищ, покрівель і фундаментів, розробка проєктної документації та її експертиза тощо.

«Перший кредит від Револьверного фонду отримав ОСББ «Підвисоцького, 6», який функціонує в Печерському районі столиці з 2020 року. Бажання людей об’єднатись задля покращення власної оселі і створити ОСББ не зупинили навіть карантинні обмеження під час пандемії COVID-19. І зараз, попри колосальні складнощі воєнного стану, правління ОСББ разом із жителями продовжує робити свій будинок більш комфортним та економним з погляду споживання енергії. Завдяки міський програмі «70/30» мешканці вже відремонтували індивідуальний тепловий пункт, частково утеплили фасад, замінили вікна у місцях загального користування на енергозберігаючі. Після початку повномасштабного вторгнення жителі спільними зусиллями змогли облаштувати укриття та закупити великий вогнегасник на покрівлю. Надані 1,5 млн грн від позики ОСББ планує направити на низку заходів: продовжити утеплювати фасад і наводити лад в укритті, зокрема облаштувати систему вентиляції. Крім того, у правління та мешканців є плани взяти участь у міському конкурсі «70/30» і встановити сонячну електростанцію», – зазначає Олександр Деніс.

Нагадаємо, нещодавно «Фонд модернізації та розвитку житлового фонду міста Києва» (Револьверний фонд) КМДА включив «Таксомбанк» до переліку уповноважених банків, через які здійснюються перерахування сум позик чи кредитів багатоквартирним будинкам на проєкти модернізації, енергоефективності тощо. Прийнято відповідне рішення кредитного комітету підприємства (відповідно до Положення про фінансування заходів з реконструкції, реставрації, проведення капітальних ремонтів, технічного переоснащення багатоквартирних будинків міста Києва (револьверний фонд), затвердженого рішенням Київської міської ради від 5 жовтня 2023 року № 7126/7167).

Раніше повідомлялося, що знесення Садиби Зеленських відбулося несанкціоновано.

Джерело