Реєстрація /

Реєстрацію місця проживання спростять

Розробляють нове законодавство.

В Україні суттєво спростять процес реєстрації місця проживання.

Про це повідомив перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов.

«Підхід до реєстрації місця проживання в Україні не змінювався ще з радянських часів. Сьогодні процедура змушує кожного громадянина доводити державі своє право проживання у помешканні і збирати ряд довідок та підтверджень. Реформа передбачає введення принципу, за яким особі достатньо повідомити про своє місце проживання за допомогою однієї заяви. Нова система базується на повній довірі громадянам з боку держави», – пояснив Нефьодов.

Для реєстрації або зняття з реєстрації подаватиметься тільки одна заява; не потрібні жодні документи та погодження; внесення відміток до паспортів про місце проживання буде не обов’язковим і здійснюватиметься тільки за бажанням особи.

Скасовується паперовий документообіг; усувається необхідність подавати громадянам довідки про місце проживання або склад сім’ї; виключається можливість дублювання реєстрації у різних реєстрах територіальних громад; органи будуть обмінюватися інформацію про місце проживання без залучення особи; інформація про місце проживання відповідатиме дійсності на момент її запиту.

Читайте також: Скільки коштує зробити ремонт квартири в Києві: актуальні розцінки на работу та будматеріали

З метою попередження прийняття незаконних рішень, у тому числі судових, встановлюється, що у разі виникнення спору (наприклад, наявності незгоди власника житла) жодне рішення не може ґрунтуватися на одному лише факті реєстрації, зняття з реєстрації місця проживання особи для:

  • підтвердження законності проживання у житлі (користування житлом);
  • вселення особи у житло або виселення з нього;
  • підтвердження факту проживання (не проживання) у житлі, зокрема, з метою його приватизації або набуття права на спадкування за законом на зазначене житло або майно, що знаходиться за адресою зареєстрованого місця проживання;
  • нарахування плати за користування житлом та плати за житлово-комунальні послуги;
  • підтвердження факту оренди (найму) житла чи іншого платного користування житлом;
  • встановлення або скасування будь-яких прав та обов'язків для інших осіб, які проживають у житлі.
     
Джерело

Теґи