Реєстрація /

Реєстрація місця проживання в Україні буде доступна в онлайн: як прописатися в своїй або чужій квартирі

Віце-прем'єр з питань цифрової трансформації обіцяє спрощену процедуру з квітня 2021 року

Реєстрація місця проживання в Україні з квітня 2021 року доступна в онлайн-режимі. Додаток «Дія» дозволить прописатися в своїй або чужій квартирі (якщо є згода і підтвердження від власників нерухомості).

Як буде працювати онлайн-реєстрація місця проживання в Україні, пояснив віце-прем'єр з питань цифрової трансформації Михайло Федоров. За його словами, в Україні мільйон громадян не зареєстровані, а близько третини населення проживає не за місцем реєстрації.

Прописка за новим місцем проживання – найпопулярніша адмінпослуга в Україні, тому влада має намір реалізовувати через додаток. Очікуваний термін запуску нової послуги оф в «Дії» – квітень 2021 року.

В Україні вже з квітня змінити місце реєстрації можна буде онлайн через спеціальний портал або додаток «Дія». Зараз в сервісних центрах по всій країні саме зміна прописки є найпопулярнішою послугою.

Читайте також: Як оподатковується продаж нерухомості – пояснення Податкової служби

Як буде працювати реєстрація місця проживання в Україні через онлайн-додаток

Михайло Федоров озвучив основні принципи прописки для власників житла і для людей, які можуть зареєструватися в чужій квартирі або будинку:

  1. Якщо я власник житла, то я просто заходжу на портал або в додаток «Дія» та реєструюся в кілька кліків.
  2. Якщо я не власник житла і хочу прописатися в іншої людини, то роблю те ж, вказую адресу. А людині, яка є власником, приходить повідомлення і він повинен поставити електронний підпис або натиснути в додатку «Дія» – «Так».

Читайте також: Як забудовники уникають відповідальності за несвоєчасну здачу будинків. Ключові пункти інвестиційного договору

Віце-прем'єр розраховує, що онлайн-реєстрація місця проживання вирішить проблему прописки для чоловіків призовного віку. Для реєстрації місця проживання в Україні чоловікам необхідно пройти процедуру зняття і постановки на облік у військкоматі.

Джерело

Теґи