Реєстрація /

Як оподатковується продаж нерухомості - пояснення Податкової служби

Стаття 172 Податкового кодексу України визначає, як оподатковується продаж нерухомості. Закон і Державна податкова служба вказують на те, що фізичні особи зобов'язані задекларувати свої доходи і сплатити податок.

Податки при продажу нерухомості (при укладенні договору купівлі-продажу)

  • податок з доходів фізичних осіб (ПДФО) - 5%;
  • військовий збір - 1,5%.

Коментар ДПС: розрахунок податку при продажу нерухомості визначається від суми доходу, отриманого від продажу такої нерухомості. Дохід визначається виходячи з ціни, яка вказана в договорі купівлі-продажу, тобто суми, яку покупець передає продавцеві за нерухоме майно, але не нижче оціночної вартості.

Стаття по темі: Пільгова іпотека в Україні в 2021 році – як отримати кредит на квартиру під 7% річних

Винятки при сплаті податку при продажу нерухомості

  • Якщо протягом року здійснено одну угоду з об'єктом нерухомості, яким володієш більше трьох років, дохід від продажу такого об'єкта не обкладається податком;
  • Якщо об'єкт нерухомості отриманий в спадок - умова про перебування майна у власності понад три роки в такому випадку не поширюється, тобто можна продавати об'єкт нерухомості відразу. При продажу такої нерухомості дохід також не обкладається податком.

Який податок при продажу землі

У разі продажу земельної ділянки податок сплачується в такому ж розмірі, як і при продажу іншого нерухомого майна.

Винятки:

земельну ділянку сільськогосподарського призначення
земельну ділянку, розмір якого не перевищує норми приватизації (безоплатної передачі), передбаченої ст.121 Земельного кодексу України.

Читайте також: Як забудовники уникають відповідальності за несвоєчасну здачу будинків. Ключові пункти інвестиційного договору

Для звільнення від оподаткування також необхідна умова володіння ділянкою понад три роки, виключаючи ситуацію отримання ділянки у спадщину.

Якщо продавець нерухомості – нерезидент

Якщо продавцем виступає нерезидент, в такому випадку розмір податку при продажу нерухомості складе 18% ПДФО і 1,5% військовий збір.

Вищевказані виключення також відносяться і до продавця-нерезиденту.

Источник

Теґи