Реєстрація /

Процес ліцензування будівельної діяльності змінять


Розглядають варіанти змін.

Система ліцензування у сфері будівництва потребує перегляду та докорінної зміни підходів. Наразі Держархбудінспекцією ведеться робота по напрацюванню пропозицій щодо внесення змін до нормативно-правових актів. 

У 2016 році було впроваджено діючу процедуру ліцензування. Однак вона докорінно не врегулювала ситуацію у цій сфері. Адже проблема ліцензування у будівництві носить системний характер. Основна причина полягає у неврахуванні специфіки будівельної діяльності, насамперед, підрядного способу будівництва. Щоб отримати підряд на будівництво будівельній організації необхідно мати ліцензію. А щоб отримати ліцензію – організації потрібно укомплектуватися кадрами, сформувати матеріально-виробничу базу, налагодити організацію робіт та контроль за їх якістю. Зробити це без отримання підряду неможливо. Тобто виникає замкнуте коло. Саме тому ліцензіати і вдаються до всіх можливих і неможливих варіантів, аби отримати ліцензію. Сумнівне сприяння у цьому їм надають численні посередницькі фірми. Замість того, щоб кваліфіковано допомогти у формуванні структури організації, вони пропонують шаблонні комплекти матеріалів для подачі до органу ліцензування. Підписуючи вказані матеріали ліцензіат свідомо наражається на факт подачі недостовірних даних.

Держархбудінспекція за подання їй повного пакету документів відповідно до вимог законодавства не має права відмовити у видачі ліцензії. Тож врешті і виникає ситуація, коли такі ліцензії видаються, а потім анулюються вже за результатами подальших заходів контролю.

Наразі робота по опрацюванню всіх можливих варіантів щодо якісної зміни системи ліцензування у будівництві триває. Тож представники будівельної галузі також можуть долучитися та надати свої пропозиції та аргументоване бачення (пропозиції можна надсилати на електронну адресу: dabi@dabi.gov.ua).

Стаття по темі: Як отримати дозвіл на будівництво в Україні за спрощеною процедурою – останні зміни

Нагадаємо, що скасування пайового внеску означає для бюджету Києва втрату значного джерела платежів. За останні два роки сума платежів наблизилася до 1,5 мільярда гривень, а в 2018 році в Києві було укладено 270 договорів про пайову участь.

За рахунок пайових внесків фінансувалося понад 50% так званого «бюджету розвитку» – інфраструктурні проекти на території Києва.

Джерело