Реєстрація /

Приватизація гуртожитків стане масовою після прийняття нового закону

Жителі гуртожитків зможуть стати власниками кімнат і квартир після передачі будівель на баланс громад

Близько 70 тисяч українців зможуть скористатися своїм правом на приватизацію кімнат в гуртожитках після прийняття нового закону, проект якого вже схвалений Кабміном.

За інформацією Міністерства розвитку громад і територій України, в законі прописана програма передачі гуртожитків у власність територіальних громад, після чого жителі зможуть приватизувати кімнати в гуртожитках.

Приватизація гуртожитків – що передбачає закон

  1. Програма буде реалізовуватися в 2020-2022 роках.
  2. Гуртожитки державної форми власності, а також гуртожитки, включені до статутного капіталу товариств та інших юридичних осіб, будуть передані на баланс територіальних громад.
  3. Після цього мешканці гуртожитків отримають право на приватизацію займаної ними житлової площі - кімнат або малометражних квартир.

Стаття по темі: Як безкоштовно приватизувати квартиру або кімнату в гуртожитку в України: перелік документів та зразок заяви на приватизацію житла

Які належить провести дії для приватизації гуртожитків

  • Відновити документацію на гуртожитки, визначиться з благоустроєм прибудинкових територій і капремонтом житлових будинків. Кошти на це повинні передбачити місцеві органи влади.
  • Виплатити з держбюждету компенсації за гуртожитки суб'єктам господарювання, на балансі яких знаходяться гуртожитки. Передбачені виплати в розмірі 245 мільйонів гривень.
  • Облік гуртожитків і графік їх передачі затверджується обласними держадміністраціями, а в Києві – КМДА.

Скільки гуртожитків будуть передані під приватизацію

У власність територіальних громад будуть передані 490 гуртожитків:

  • 271 гуртожиток, які зараз знаходяться в держвласності;
  • 219 гуртожитків, які включені до статутних капіталів. 

На початку 2019 року Верховна Рада України продовжила заборону на виселення з гуртожитків. На думку депутатів, спочатку треба прийняти Загальнодержавна цільова програма передачі гуртожитків у власність територіальних громад.

Джерело