Реєстрація /

При реформування ДАБІ приватному сектору віддадуть лише частину повноважень


Дискусії ще тривають.

В Україні розглядають можливість передати повноваження ДАБІ приватному сектору.

«Особисто я вважаю, що реформа ДАБІ це, насамперед, про  необхідність віддати функцію контролю приватному сектору (але з обов'язковим запровадженням кримінальної і майнової відповідальності). Держава має залишити за собою контроль лише за об'єктами підвищеної небезпеки: такі як АЕС чи шляхопроводи. Водночас, органи місцевого самоврядування повинні мати повноваження для того, щоб правильно реагувати на будь-яке незаконне будівництво на своїй території», – зазначила заступник голови Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

На думку народного депутата Олега Дунди, будівельний ринок України вже готовий до передачі функцій держархбудконтролю в приватні руки.

«ДАБІ реформують на моїй пам’яті вже 10-15 років. Багато перемовин, переговорів, а віз й нині там. Якщо дійсно реформувати ринок, треба прибрати монополію на контроль, а для тих, хто контролює – ввести відповідальність і не тільки кримінальну, а й інші види», – сказав він

Марія Ірговцій,  експерт Офісу простих рішень і результатів поінформувала, що на Нацраді реформ було підтримано основну концепцію, розроблену ОПРР. Законопроект передбачає створення нового інституту юридичних осіб для будконтролю.

У свою чергу керівники будівельних компаній Володимир Зубик, Сергій Пилипенко, Ігор Ніконов, Андрій Насіковський  – члени Ради директорів КБУ підтримали варіант реформи ДАБІ з передачею частини функцій архбудконтролю в треті руки.

Лев Парцхаладзе наголосив на необхідності включення представників будівельної спільноти до обговорення змін ще на стадії концепції.

Стаття по темі: Київська інфраструктура: що реалізовано і що обіцяють зробити в 2019 році

Раніше повідомлялося, що Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроект №1052 «Про внесення змін до Закону України «Про будівельні норми» щодо удосконалення нормування у будівництві», який пропонує ввести і надавати перевагу новому методу нормування у галузі – параметричному.

Джерело

Теґи