Реєстрація /

Порядок встановлення меморіальних дощок у Києві спростять

Обговорюють зміни.

У 2023 році кількість клопотань щодо встановлення пам’ятних знаків у столиці збільшилася в 6 разів порівняно з 2021 роком. Тому місто розробило новий порядок встановлення меморіальних дощок у Києві, що дозволить спростити процедуру та пришвидшити розгляд клопотань. Відповідний проєкт рішення зареєстрували в Київраді. Про це повідомила заступниця голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Марина Хонда.

«Кількість звернень від родин загиблих значно збільшилася. Ці звернення потрібно розглядати дуже оперативно. Якщо у 2021 році клопотань про встановлення меморіальних дощок та пам’ятних знаків на честь загиблих Захисників було 14% від загальної кількості, то за 2023 рік – вже 71%. У 2024-му число звернень зростатиме. Протягом січня–лютого це вже 75% загальної кількості. Враховуючи це, Комісія не може працювати як раніше. Чинна процедура досить складна і тривала щодо погоджень, отримання дозволів, розпоряджень. Зараз Комісія згідно з Порядком збирається раз на 3-4 місяці. Це дуже довго і виснажливо для родин. Передача повноважень до районів дозволить пришвидшити прийняття рішень, спростити процедуру та зробити її доступнішою для людини», – прокоментувала Марина Хонда.

Проєкт рішення «Про затвердження Порядку встановлення меморіальних дощок у місті Києві» напрацювала підготовча група, до якої увійшли депутати всіх фракцій, представники профільних департаментів, районних державних адміністрацій та Київ Мілітарі Хабу.

«Вшанування пам’яті загиблих Захисників та Захисниць України від початку повномасштабного вторгнення набуває особливого значення. Для розгляду таких звернень ми пропонуємо запровадити максимально спрощений порядок. По-перше, менший пакет документів треба зібрати. По-друге, делегуємо повноваження розглядати ці звернення райдержадміністраціям. Це скоротить строки розгляду та шлях від ініціативи встановити пам’ятну дошку до моменту реалізації. Передбачено також затвердження єдиного зразка меморіальної дошки на честь загиблих Героїв та Героїнь, що дозволить започаткувати і надалі впроваджувати єдину концепцію меморіалізації загиблих у російсько-українській війні», – повідомила депутатка Київської міської ради, голова підготовчої групи з розробки нового Порядку встановлення меморіальних дощок Вікторія Муха.

Разом з тим, на рівні міста прийматимуть рішення про встановлення меморіальних дощок у центральній частині Києва в межах буферної зони об’єктів всесвітньої спадщини та на будинках-пам’ятках архітектури. У цих випадках застосовуватиметься вдосконалений чинний порядок.

Окрім запровадження спрощеної процедури для загиблих Захисників і Захисниць, у новому порядку встановлюються чіткі вимоги до художнього оформлення та розміщення, а також утримання та обліку меморіальних дощок.

Загалом прийняття цього рішення сприятиме не лише вдосконаленню процедури встановлення меморіальних дощок на території Києва, а й поліпшенню зовнішнього вигляду міського середовища.

Раніше повідомлялося, що у Київській області повністю та частково із забезпеченням життєдіяльності вже відновили майже 17 тис. об'єктів. Основна частина, 15,3 тис. будинків, це приватні та багатоквартирні будинки.

Джерело