Реєстрація /

Портрет покупця квартири на первинному ринку житла змінився за час карантину

Період прийняття рішення суттєво виріс.

Під час карантину покупці зрозуміли, що проблемними можуть стати не тільки будівництва, у яких є нюанси з документами, а й ті, що залежать від фінансування покупців. 

«Зупинка потоку грошей елементарно заморожує процес будівництва, навіть якщо у забудовника з самого початку не було наміру порушити свої зобов'язання. Ризиковість зросла, і покупці стали більш вимогливо ставитися до вибору об'єктів: якщо раніше можна було сподіватися на авось – якось добудують, якось отримають документи, то зараз з'явилося точне розуміння, що позитивний результат не такий вже й імовірний – хоча б в силу того, що на тлі карантину чиновники стали ще більш жорсткими і не йдуть на якісь послаблення, оскільки бояться, що їх закинуть в потуранні забудовникам», – розповідає Андрій Рижиков, СEO і керуючий партнер девелоперської компанії DC Evolution.

Аналітика по темі: Огляд ринку новобудов Києва: липень 2020 р.

Змінився і період прийняття рішення про покупку квартири – він виріс до півроку. Люди бояться, що будівництво буде заморожено, а будинок так і не добудують. За словами експерта, найбільш ходовими стали проекти на фінішній стадії реалізації, 70-80% готовності – це як раз той оптимум, на який найчастіше зараз звертають увагу. 

«Відповідно покупці почали очікувати, щоб придбати нерухомість. Або ж звертати увагу на пропозиції від супер-надійних забудовників. І хоча в Києві таких можна перерахувати на пальцях однієї руки, до них в карантин несли гроші навіть на ранній стадії будівництва», – додає Андрій Рижиков

Якщо раніше квартири з готовим ремонтом були нішевою опцією, притаманною переважно недорогому сегменту житла, то зараз все частіше і забудовники, і покупці дивляться в бік готових квартир – від наявності оздоблення до навіть меблювання. Це європейська практика, яка дуже імпонує і українцям. По-перше, це дозволяє заощадити на ремонті, тому що системний ремонт точно дешевше, ніж самостійний. По-друге, на карантині робити ремонт не так-то й просто. А так – заплатив гроші, почекав кілька місяців, закупив меблі, в'їхав і живи.

Окрім того, покупці стали більш ощадливими до майбутніх витрат. Як розповідає експерт, покупці відразу цікавляться, скільки будуть коштувати комунальні та експлуатаційні платежі. В силу цього апартаменти стали менш затребувані – мало того, що це не житло в юридичному сенсі, найчастіше вони дорожчі в обслуговуванні.

За спостереженнями Андрія Рижикова, ринок житлової нерухомості найкраще адаптувався до карантину. 

«Якщо не враховувати логістичну нерухомість, яка виросла в силу активізації інтернет-торгівлі, фактично всю комерційну нерухомість відправили в локдаун – торгівлю і готелі прямо закрили, офіси ніби як працювали, але транспорт не ходив, відповідно дістатися в них було проблематично, тому більшість «комірців» працювали з дому. А ось житлову нерухомість карантин торкнувся в меншій мірі – відділи продажу виводили по одній людині або працювали онлайн, а будівництва не припиняли свою роботу – просто всіх забезпечили засобами захисту, провели інструктаж і організували підвезення. Покупці ж в період карантину могли домовитися про додаткові знижки», – резюмує Андрій Рижиков.

Стаття по темі: Нацбанк дав прогноз по ринку нерухомості України: новобудови ризиковані для інвесторів, попит буде відновлюватися 2 роки

Раніше повідомлялося, що після зняття карантинних обмежень попит на квартири в новобудовах почав відновлюватися.

Джерело