Реєстрація /

Понад 65% придбань житла на первинному ринку здійснюється за допомогою розтермінування

Найбільш поширені програми розстрочки терміном на 3 роки з первісним внеском від 10% до 30% із фіксацією ціни.

Понад 65% всіх продажів житла на первинному ринку здійснюється за допомогою програм розстрочки, близько 30% – придбання за повну вартість та від 5% за допомогою іпотеки – державної програми є Оселя та загальних іпотечних програм банків та девелоперів.

Про це заявила Маріанна Бігунець, директор із продажу Будівельної компанії GAZDA.

За даними експерта, на початок повномасштабного вторгнення співвідношення придбань житла за різних фінансових механізмів було таким: програми розстрочки становили до 35-40% від загальної кількості продажів, за повну вартість будинку зафіксовано понад 50% продажів, частка іпотеки становила 10-15%.
Вона вважає, що зростання частки придбань житла за програмами на виплат безпосередньо пов'язане з кількома факторами.

За її словами, на тлі економічної невпевненості та інфляційних процесів, які також зачіпають первинний ринок житла за підсумками 2024 року порівняно з 2023 роком вартість житла може зрости на 30%, громадянин може, по-перше, придбати житло за мінімального першого внеску (від 10% до 30% вартості квартири або, наприклад, таунхауса) та з фіксацією ціни, що убереже його заощадження від знецінення. А по-друге, його щомісячні витрати на обслуговування розстрочки залежно від вартості житла та суми першого внеску не перевищать 36-55 тис. грн.

Вона розповіла, що станом на серпень найпоширенішими є програми розстрочки строком на 3 роки з початковим внеском від 10% до 30% з фіксацією ціни. Найчастіше за допомогою програм на виплат купують 1,2-кімнатні квартири площею від 40 кв. м до 60 кв. м і смартквартири площею до 30 кв. м. При цьому поступово повертається тенденція до вкладення коштів на ранніх етапах будівництва, коли ціна для покупця в середньому на 35% менша, ніж на стадії введення будинку в експлуатацію.

Маріанна Бігунець навела приклад програми безвідсоткової розстрочки за першого внеску 30% вартості будинку та терміном до 3 років. Так, за 2-кімнатну квартиру площею 60 кв. м середньою вартістю від 2 млн до 3 млн грн покупець заплатить перший внесок у розмірі від 700 тис. до 1 млн грн, а щомісячні платежі можуть становити від 36 тис. грн до 55 тис. грн.

Раніше повідомлялося, що ринок житлової нерухомості України показує поступове відновлення.

Джерело