Реєстрація /

Підприємства теплокомуненерго реструктуризують борги за газ


Прийнято закон.

ВРУ ухвалила у другому читанні законопроєкт №3508-д. Він дасть змогу реструктуризувати понад 50 млрд грн боргу підприємств ТКЕ за газ, компенсувати різницю на теплову енергію сумою близько 30 млрд грн та списати більше 10 млрд грн нарахованих штрафних та фінансових санкцій НАК «Нафтогазом України».

Про це повідомили у Міжгалузевій асоціації «Укртеплокомуненерго».

Прийняття законопроєкту №3508-д – це тільки один з кроків у подоланні боргової кризи. Щоб підприємства теплопостачання могли працювати в ринкових умовах і забезпечити стабільне проходження опалювального сезону, на сьогодні недостатньо лише реструктуризувати борги та списати штрафні санкції.

Важливо провести заходи для недопущення повторення ситуації із накопиченням катастрофічної заборгованості. Так, у нещодавньому зверненні до РНБО Асоціація УТКЕ запропонувала необхідні кроки:

  • розроблення порядку автоматичного коригування розміру тарифу на теплову енергію при зміні цін на енергоносії та їх розподіл, та затвердження його постановою КМУ;
  • встановлення паритетної відповідальності (нарахування штрафів, пені) між підприємствами, які надають послуги з розподілу газу, постачальниками електроенергії, постачальниками газу, в тому числі Нафтогазом і її дочірніми компаніями, підприємствами водопостачання, підприємствами ТКЕ та населенням, в частині своїх зобов’язань за договорами розподілу газу, постачання газу, електроенергії і води та договорами надання послуги з постачання теплової енергії населенню;
  • неухильне виконання підписаного 9 лютого 2021 року Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води усіма сторонами-підписантами.

Нагадуємо, за розрахунками підприємств ТКЕ, через нові газові угоди з неринковими та дискримінаційними умовами ціна теплової енергії повинна зрости на 15-40% залежно від структури споживачів у певному місті.

Стаття по темі: Як зекономити на комунальних послугах в Києві в 2021 році: корисні поради енергетиків та комунальників

Раніше повідомлялося, що з серпня подорожчає електроенергія.

Джерело