Реєстрація /

Орендні ставки на складські приміщення змінилися за час карантину

Ціни знизилися.

Орендні ставки на складські приміщення особливо чутливі до економічних потрясінь, оскільки зростання або падіння ставки визначає її деномінацію – в доларах або в гривнях, відповідно.

Про це повідомили в компанії CBRE Ukraine.

Таким чином, незважаючи на обмежену нову пропозицію, що зазвичай вигідно орендодавцям, орендні ставки були деноміновані в національній валюті. До кінця першого півріччя 2020 року запитувана орендна ставка за складські приміщення становила 133 – 159 грн/кв.м/місяць для класу A і 90 – 110 грн/кв.м/місяць для класу B. Фактична орендна ставка, в середньому, була на 5-7% нижче. Холодильні склади були більш стійкі до коливань ринку через їх дефіцит, де запитувана орендна ставка становила 280-350 грн/кв.м/місяць, а фактична – в діапазоні 250-300 грн./кв.м/міс.

«У другому півріччі 2020 року очікується до здачі 67 000 кв. м нових складських приміщень, в той час як на 2021 рік заплановані масштабніші проекти. Більшість професійних складських приміщень, ймовірно, почнуть реалізовувати стратегії поліпшення ланцюжка поставок у вигляді поліпшення безпеки та впровадження автоматизації. Очікуване зростання сегмента e-commerce посприяє будівництву нових проектів, зокрема сучасних внутрішньоміських об'єктів. Вимоги, які висуває до логістичної інфраструктури e-commerce, будуть актуальні і для омніканальних і навіть офлайн-рітейлерів. Що може посприяти задоволенню такого роду попиту з боку девелоперів і простимулювати будівництво нових об'єктів», – каже Наталя Сокирко, керівник департаменту складської і логістичної нерухомості CBRE Ukraine.

Стаття по темі: Коронавірус і ринок нерухомості Києва: що відбувається і що буде далі

Раніше повідомлялося, що у короткостроковій перспективі найбільше відчують наслідки пандемії індустрії туризму, роздрібної торгівлі та розваг.

Джерело