Реєстрація /

Орендарі переїжджають в більш просторі офіси в Києві


На ринку позитивна динаміка.

Позитивна динаміка ділової активності у перші 6 місяців 2018 року сприяла зростанню попиту орендарів на угоди по розширенню вже орендованих і нових офісних приміщень.

Про це повідомили аналітики компанії CBRE Ukraine.

За підсумками першого півріччя, обсяг валового поглинання склав близько 81 тис. кв. м, що на 36% перевищує показник аналогічного періоду минулого року, таким чином демонструючи зростання офісного ринку.

У першому півріччі 2018 року пропозиція на офісному ринку Києва збільшилася на 2 тис. 200 кв. м. Таким чином загальна пропозиція залишилася практично незмінною. Загальна площа якісних приміщень в Києві, які перебувають на стадії девелопменту, склала близько 120 тис. кв. м.

Стаття по темі: Попит на «гнучкі офіси»: коворкінги перетворилися на золоту жилу

В результаті обмеженої нової пропозиції середня вакантність скоротилася на 5 п.п. з 17% до 12% з початку року, а декларовані орендні ставки збільшилися на 10% -20% протягом 1 півріччя 2018. У той же час, найвища ефективна ставка оренди залишалася стабільною на рівні 23 дол./кв.м/місяць.

«З огляду на зростаючі темпи відновлення економіки, можна очікувати відповідної активізації попиту від орендарів. Офісний сегмент залишається найбільш привабливим на ринку комерційної нерухомості, тому нові запити на великомасштабні офісні приміщення і дефіцит якісних офісних будівель повинен прискорити зростання обсягу нової спекулятивної пропозиції в найближчій перспективі. З огляду на ряд великих офісних проектів, що знаходяться на ранніх етапах будівництва, збільшення спекулятивної пропозиції можна очікувати вже протягом наступних 2-3 років, а диференціація за якістю і орендними ставками збережеться», – говорить Сергій Сергієнко, керуючий партнер CBRE Ukraine.

Джерело