Реєстрація /

Оренда комунального майна стане прозорішою

Прийнято законопроект.

Верховна Рада України прийняла законопроект про оренду державного та комунального майна, який дозволить зробити процедуру надання в оренду прозорою, загальнодоступною та безумовно, вигідною за рахунок вільної конкуренції.

«Централізований збір інформації щодо оренди державного та комунального майна дасть можливість для аналізу та контролю за використанням цього майна, побудови інструментів для вимірювання ефективності управління. Ми очікуємо збільшення надходжень до державного та місцевих бюджетів від оренди, а також зменшення корупційних ризиків та підвищення прозорості процесу і контролю з боку громадськості», – підкреслив перший заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Павло Кухта.

Стаття по темі: Орендувати офіс в Києві: ціни ростуть, а пропозиція скорочується

Усі без винятку процедури з надання об'єктів в оренду будуть проходити через дворівневу електронну торгову систему Прозорро.Продажі, яка вже зарекомендувала себе як найбільш сучасна та прозора система торгів. У цій системі буде обов'язкова публікація всіх документів, рішень та правочинів й вільний доступ до них.
За півтора року проведення аукціонів з оренди на Прозорро.Продажі було проведено понад 1,2 тисячі успішних аукціонів, підключено 240 міст та держпідприємств, таких як Укрпошта, Укртелеком та інші. 

Завдяки цьому законопроекту нарешті буде створено базу єдиних публічних та загальнодоступних переліків державного та комунального майна, яке здається в оренду.

Нагадаємо, що раніше різко зросла активність на ринку оренди житла в Києві. Початок бізнес-сезону вплинув на високий попит, який призвів до підвищення цін на оренду нерухомості. Так в серпні 2019 року орендні ставки на квартири в Києві виросли на 10-20% в залежності від об'єкта.

Джерело